Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Opatrenia stavu núdze navrhla maďarská vláda predĺžiť až do jesene

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda v utorok večer predložila parlamentu návrh predĺženia opatrení stavu mimoriadnej epidemiologickej situácie až do jesene, informoval v stredu spravodajský server magyarnarancs.hu.

Parlament vlani 18. novembra poveril kabinet vládnutím prostredníctvom nariadení v čase stavu núdze s platnosťou do 8. februára. Vláda vo vlastnej právomoci potom predĺžila túto lehotu o ďalších 15 dní a následne zákonodarný zbor poskytol vláde ďalších 90 dní na vládnutie dekrétmi, teda do 23. mája.

Vláda však teraz navrhla predĺžiť platnosť tejto právnej normy tak, aby platila do 15 dní po začatí jesennej schôdze parlamentu, ktorej termín zatiaľ nie je určený. Zvyčajne sa ale začína až po 15. septembri, konštatoval server. V návrhu je zakotvené, že kabinet môže stav núdze ukončiť aj skôr.

Vláda návrh zdôvodnila okrem iného tým, že sa v Európe i v Maďarsku šíri britská mutácia nového druhu koronavírusu, preto je nutná intenzívnejšia epidemiologická ochrana založená na rýchlom a účinnom rozhodovaní. "Doteraz prijímané mimoriadne a prechodné právne rámce dobre poslúžili tomuto cieľu," cituje server z vládneho návrhu. V rámci sprísnených opatrení platí okrem iného zákaz nočného vychádzania, zákaz zhromažďovania či povinnosť nosenia rúšok.

Počet úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 v Maďarsku v stredu opäť prekročil hranicu 200, keď za posledný deň zomrelo 207 pacientov. Pribudlo 2527 nakazených novým druhom koronavírusu. Od vypuknutia koronavírusovej pandémie evidujú celkom 757.360 infikovaných a 25.787 úmrtí. V súčasnosti podľa expertov v Maďarsku pravdepodobne vrcholí tretia vlna pandémie. Aktuálne je nakazených 266.823 osôb.

Opozícia reaguje

Maďarská vláda sa podľa opozičných politikov snaží predĺžením epidemického núdzového stavu až do jesene zabrániť konaniu primárnych volieb spoločných kandidátov opozície v jednomandátových obvodoch, ako aj opozičného kandidáta na post predsedu vlády. Uviedol to v stredu spravodajský server propeller.hu.

Nezávislý poslanec Ákos Hadházy, bývalý poslanec vládnucej strany Fidesz a neskôr aj ochranárskej strany LMP, na Facebooku vyjadril názor, že predĺženie núdzového stavu je snahou vlády predĺžiť si mimoriadne právomoci, v rámci ktorých bude môcť "ďalej v tichosti kradnúť". Takýto krok okrem toho veľmi skomplikuje primárky opozície a dokonca aj budúcoročné parlamentné voľby.

Podobný názor zdieľa aj opozičný primátor mesta Hódmezővásárhely Péter Márki-Zay, ktorý poukázal na to, že v komunálnych voľbách v roku 2019 dokázala opozícia vyhrať práve vďaka zomknutiu, aké sa podarilo dosiahnuť aj teraz pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami.

Bývalý ombudsman na ochranu osobných údajov László Majtényi v januári okrem iného podotkol, že premiér Viktor Orbán môže predlžovať mimoriadny právny stav prakticky až do parlamentných volieb. "Zahŕňa to v podstate obmedzenie vychádzania i zákaz zhromažďovania, čo opozícii skomplikuje klasickú volebnú kampaň. Situácia je skutočne veľmi skľučujúca," zdôraznil Majtényi.

Viac o téme: OpatreniaMaďarská vládaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu