Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

V Hrádku nad Nisou unikla z továrne chemikália

HRÁDEK NAD NISOU - Plynový oblak štipľavého dymu, ktorý v sobotu popoludní unikol z chemickej továrne Kortan a vystrašil obyvateľov Hrádku nad Nisou, vznikol pravdepodobne pri reakcii kyseliny dusičnej a hydroxidu draselného.

Nikto neutrpel zranenia, privolaní hasiči vyzvali po priemyselnej havárii obyvateľov viac než 7-tisícového mesta, aby nevychádzali von a nechali zavreté okná. Dnes ráno už nehrozilo v Hrádku žiadne nebezpečenstvo, povedala ČTK hovorkyňa Hasičského záchranného zboru Libereckého kraja.

"Odborníci nenamerali v ovzduší koncentráciu škodlivých látok, ktoré by prekračovali povolenú hranicu. Napriek tomu sme radšej v sobotu prijali bezpečnostné opatrenia," dodal hrádecký starosta Martin Půta.

Podľa hovorkyne vyrazili profesionálni hasiči na miesto priemyselnej havárie okolo 16.30 hod.. Dorazili tam aj so špeciálnym automobilom s protichemickým kontejnerom. V továrni zlikvidovali rozliatu chemikáliu. Vydávala štipľavý zápach, zasypali ju pieskom a priestor vyvetrali. Zatiaľ nie je jasné, ako sa nebezpečná látka z továrne dostala a kto únik zavinil.

Česká inšpekcia životného prostredia v pondelok v továrni prešetrí, či zamestnanci pri manipulácii s chemickými látkami neporušili bezpečnostné predpisy. Odborníci taktiež presne určia, čo uniklo do ovzdušia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu