Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Komisárka OSN sa obáva: V Mjanmarsku by mohol vypuknúť masívny vojenský konflikt

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová
Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

ŽENEVA - Komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová sa obáva, že Mjanmarsko smeruje po februárovom vojenskom prevrate k masívnemu konfliktu podobného typu, akým je napríklad občianska vojna v Sýrii. Varovala tiež pred možnými zločinmi proti ľudskosti odohrávajúcimi sa v tejto krajine na ázijskom juhovýchode. Bacheletovej utorkové vyhlásenie citovala agentúra AFP.

"Obávam sa, že situácia v Mjanmarsku smeruje k masívnemu konfliktu. Štáty nesmú dopustiť, aby sa opakovali smrteľné chyby z minulosti ako v Sýrii či v iných krajinách," uviedla Bacheletová vo vyhlásení. Bacheletová spomenula aj víkendové brutálne potlačenie protestov v meste Bago, nachádzajúcom sa neďaleko mesta Rangún.

"Boli sme svedkami ďalšieho víkendu koordinovaného krviprelievania v mnohých častiach krajiny vrátane údajného hromadného zabitia najmenej 82 osôb v meste Bago, ku ktorému došlo z piatka na sobotu. Zdá sa, že armáda má v úmysle zintenzívniť svoju nemilosrdnú politiku násilia páchaného na obyvateľoch Mjanmarska pomocou ťažkých zbraní," dodala. Podľa agentúry Reuters bezpečnostné zložky použili na potlačenie protestov v Bago aj automatické zbrane a granátomety.

Nezisková organizácia Združenie pre pomoc politickým väzňom (AAPP) uviedla, že od prevratu z 1. februára má potvrdených celkovo 710 úmrtí civilistov. Od februárového puču bolo tiež v krajine zadržaných, obvinených alebo odsúdených najmenej 3080 osôb. Väčšina z nich zostáva vo väzbe.

Vlna protestov v Mjanmarsku sa začala po prevrate z 1. februára, keď armáda zvrhla občiansku vládu a prevzala moc v krajine. Junta uväznila členov vlády vrátane štátnej kancelárky - teda faktickej premiérky - Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina. Vojenský puč spustil masové protesty, ktoré sa bezpečnostné sily snažia potlačiť násilím a represiami.

Viac o téme: VojenskýKomisárkaKonflikt OSNMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu