Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Podľa vyšetrovania použil sýrsky režim pri útoku v roku 2018 chemické zbrane

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

HAAG - Vzdušné sily sýrskeho režimu použili chemickú zbraň - chlór - pri útoku na severozápadné mesto Sarákib v roku 2018. V pondelok to po svojom vyšetrovaní oznámila Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Táto správa je už druhá, ktorú vypracovali vyšetrovacie tímy vytvorené medzinárodnou dozorujúcou organizáciou OPCW. Tá má novú právomoc - môže už pripísať vinu za útoky, uviedla tlačová agentúra AFP. OPCW vo vyhlásení napísala, že Vyšetrovací a identifikačný tím "dospel k záveru, že jednotky Sýrskych arabských vzdušných síl použili 4. februára 2018 v Sarákibe chemické zbrane".

"Správa obsahuje záver, že sú dostatočné dôvody na tvrdenie, že približne o 21.22 h 4. februára 2018 vojenský vrtuľník Sýrskych arabských vzdušných síl pod kontrolou elitného útočného útvaru Tigria divízia zasiahol východnú časť Sarákibu, keď na ňu zhodil najmenej jeden chlórový valec," uviedla v správe OPCW.

"Valec praskol a uvoľnil sa z neho chlór na veľké územie, čo postihlo 12 konkrétne menovaných jednotlivcov," dodala organizácia. Tím OPCW vydal prvú správu pred rokom a uviedol v nej, že vzdušné sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada použili v marci 2017 vysoko toxickú nervovoparalytickú bojovú látku sarin a tiež chlór pri dvoch útokoch na dedinu Latámina.

Viac o téme: SýriaChemické zbraneOPCW
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu