Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Česká polícia bude prefarbovať svoje autá

Takto vyzerajú české policajné autá v súčasnosti. Zobraziť galériu (5)
Takto vyzerajú české policajné autá v súčasnosti.

PRAHA - Vozidlá českej polície by mali čoskoro zmeniť farby. Súčasná bielo-zelená kombinácia by mala do troch rokov zmiznúť. Hovorí sa hneď o niekoľkých variantoch. V hre je snehová biela, ale aj na cestách skoro najhoršie viditeľná strieborná metalíza s modrým pruhom.

Nikde sa však nehovorí o reflexných farbách pruhov a nápisov. Polícia má mať tri tisícky takýchto áut za takmer jeden a pol miliardy korún. Jednou z variant sú policajné autá v striebornej metalíze s modrým pruhom na bokoch. Vraj je takmer isté, že tento variant vyhrá. „Zďaleka nie. Variantov je niekoľko. Ešte o nich budú rokovať odborníci na bezpečnosť dopravy, ekonómovia a legislatívci. Rozhodnutie má padnúť do dvoch týždňov,“ povedal hovorca českej polície David Kubalák. Podľa expertov je však strieborná metalíza s modrým pruhom jedným z najhorších nápadov. Policajti z ulíc sa prikláňajú k snehovo bielej farbe a zeleným pruhom.

„Nápisy a ďalšie doplnky by mali byť určite reflexné. Je to vzhľadom k bezpečnosti nutné. Preukazujú to zmeny u hasičov,“ zveril sa policajt zo zásahovej jednotky pražskej polície. „Mala by to byť akási obnova, modernizácia značky, ktorá ukáže, že sa meníme,“ povedal pre denník MF DNES český policajný prezident Oldřich Martinů. Jednotnú farbu získali policajné autá zhodou okolností pred polstoročím. Od vzniku Československa cez protektorát a potom až do roku 1958 používala polícia bežné civilné vozidlá.

„Až v roku 1958 sa začali používať modré autá s bielym bočným pruhom a nápisom Hliadka VB,“ hovorí predseda Policajnej historickej spoločnosti Čenek Saudek. Modro-biele autá s nápisom Verejná bezpečnosť jazdili do začiatku osemdesiatych rokov minulého storočia. Potom prišiel bielo-žltý variant s nápisom VB, ktorý vydržal až do polovice 90. rokov. Biele autá so zeleným pruhom začala polícia používať v roku 1991.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu