Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ruská ombudsmanka oznámila, že začala vyšetrovanie Navaľného sťažností

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj (Zdroj: TASR/Babuskinsky District Court Press Service via AP)

MOSKVA - Ruská ombudsmanka pre ľudské práva Taťjana Moskaľkovová v piatok oznámila, že začala vyšetrovanie sťažnosti uväzneného opozičného politika Alexeja Navaľného v súvislosti s nedostatkom lekárskej starostlivosti vo väznici, kde si odpykáva trest odňatia slobody. Informovala o tom agentúra DPA.

Moskaľkovová uviedla, že dostala viacero podnetov od Navaľného právnikov i predstaviteľov občianskej spoločnosti. Súviseli s Navaľného sťažnosťou o nedostatočnej zdravotnej starostlivosti vo väznici v meste Pokrov, kde sa momentálne nachádza. V stredu 44-ročný Navaľnyj vyhlásil hladovku, ktorou sa domáha lekárskeho ošetrenia, lebo má vo väzení silné bolesti chrbta a necíti si nohy. Kritik Kremľa takisto uviedol, že bol terčom "mučenia" spánkovou depriváciou. Ruské väzenské úrady tieto obvinenia odmietajú.

Prokremeľské médiá v piatok proti Navaľnému spustili ofenzívu, ktorej cieľom je vyvrátiť jeho sťažnosti na zlé zaobchádzanie a nedostatok lekárskej starostlivosti vo väznici. Navaľnyj si vo väzení odpykáva trest vynesený v kauze Yves Rocher. Pôvodne bol v nej odsúdený na podmienečný trest, na podnet Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN) ho však súd v Moskve začiatkom februára zmenil na nepodmienečný. Vzhľadom na čas, ktorý už Navaľnyj strávil v cele predbežného zadržania a v domácom väzení, si bude musieť vo väzení odsedieť dva a pol roka.

Tento najvýraznejší oponent prezidenta Vladimira Putina, bol vzatý do väzby 17. januára ihneď po návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou typu novičok. Navaľného zadržanie a odsúdenie vyvolalo v celom Rusku sériu protestov.

Viac o téme: VyšetrovanieSťažnostiOmbudsmankaAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu