Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ďalšia pomoc: Slovinsko sľúbilo, že Česku dodá 10-tisíc dávok vakcín proti KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

VIEDEŇ - Slovinsko v piatok Českej republike sľúbilo 10.000 dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. Predtým tak urobilo i Rakúsko, ktoré sľúbilo 30.000 dávok, píše agentúra AFP.

"Pred rokom na začiatku pandémie, keď sme nemali dostatok ochranných pomôcok, bola Česká republika prvá, ktorá nám pomohla a poslala nám 1,5 milióna rúšok a ďalšie vybavenie," napísal na Twitteri slovinský premiér Janez Janša. "Nepodporiť práve Česko považujeme za neférové a nesolidárne," uviedol rakúsky kancelár vo vyhlásení. Keď je podľa neho pokrok pri očkovaní v niektorých krajinách príliš pomalý, výsledok je zlý pre všetkých. Na východe Rakúska, no tiež na východe Nemecka vidno, že koronavírus sa nezastaví na hraniciach, zdôraznil Kurz.

Členské krajiny EÚ vo štvrtok nedospeli k jednotnému rozhodnutiu okolo rozdelenia vakcín. Rakúsko, Česko a Slovinsko odmietli kompromisný návrh, podľa ktorého by sa časť z desiatich miliónov dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech prerozdelilo v prospech štátov, ktoré majú nedostatok očkovaných látok - Bulharska, Estónska, Chorvátska, Lotyšska a Slovenska. Desať miliónov dávok tak bude rozdelených na základe počtu obyvateľov jednotlivých štátov Únie. Zvyšných 24 krajín sa však podľa diplomatov dohodlo na darcovskom programe, v rámci ktorého sa vzdajú 2,85 milióna dávok, ktoré prerozdelia v prospech piatich krajín s nedostatkom očkovaných látok.

Slovinský premiér Janez Janša odôvodnil odmietavé stanovisko svojej krajiny, Rakúska a Česka tým, že navrhované riešenie nebolo výhodné pre Českú republiku. "Pre Rakúsko a Slovinsko bolo toto riešenie prijateľné, nie však pre Česko, ktoré je v súčasnosti veľmi zasiahnuté (pandémiou)," napísal Janša na sociálnej sieti.Český premiér Andrej Babiš sa v piatok na Twitteri poďakoval Rakúsku a Slovinsko za ich pomoc.

Viac o téme: ČeskoOčkovanieVakcínaSlovinskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu