Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dvaja členovia kapitolskej polície zažalovali Trumpa za podnecovanie útoku

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

WASHINGTON - Dvaja príslušníci polície amerického Kapitolu, na ktorý začiatkom januára zaútočili prívrženci niekdajšieho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, v utorok zažalovali exprezidenta za podnecovanie tohto útoku. Informovala o tom agentúra AFP.

Policajti James Blassingame a Sidney Hemby žalujú Trumpa aj za "vyburcovanie, riadenie a napomáhanie" davu, ktorý 6. januára zaútočil na Kapitol - budovu amerického Kongresu. Poslanci oboch komôr tam vtedy hlasovali o oficiálnom potvrdení volebného víťazstva Trumpovho súpera v novembrových prezidentských voľbách Joea Bidena. Rozvášnení ľudia vtedy rozbíjali okná, preliezali cez múry a donútili políciu evakuovať zákonodarcov. Toto obliehanie Kongresu sa skončilo smrťou piatich ľudí vrátane jedného policajta a množstvom zranených.

Žalobcovia zároveň tvrdia, že počas útoku utrpeli fyzické zranenia i emocionálnu ujmu. Blassingame podľa vlastných slov utŕžil zranenia v oblasti hlavy a chrbta, zatiaľ čo jeho kolegovi rozbúrený dav spôsobil zranenia na rukách a kolenách, a do tváre aj po tele mu nastriekali chemikálie. Píše sa tak v žalobe, ktorú podali na federálnom súde vo Washingtone. Každý z nich za spôsobenú ujmu žiada vyplatenie odškodného vo výške 75.000 dolárov (takmer 64.000 eur).

Viac o téme: ŽalobaPolícia útok Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu