Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Lídri EÚ sa zhodli: Potrebujeme urýchliť očkovanie v Európe

Prvý deň rokovaní premiérov a prezidentov členských krajín EÚ
Prvý deň rokovaní premiérov a prezidentov členských krajín EÚ (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler, Pool)

BRUSEL - Urýchlenie očkovania v Európe, budovanie digitálneho a odolného jednotného trhu EÚ, ako aj vzťahy s krajinami južného susedstva a Ruskom dominovali prvému dňu rokovaní premiérov a prezidentov členských krajín EÚ.

V záveroch Európskej rady sa uvádza, že na prekonanie zdravotnej krízy je nevyhnutné urýchliť výrobu, dodávku a nasadenie vakcín proti ochoreniu COVID-19. Lídri tiež zdôraznili význam transparentnosti, ako aj používania vývozných povolení pre vakcíny a opätovne potvrdili, že výrobcovia vakcín musia zaistiť predvídateľnosť ich výroby a dodržiavať zmluvné termíny dodania. Zhodli sa tiež, že aj naďalej platí populačný kľúč na prideľovanie vakcín a vyzvali veľvyslancov členských krajín pri EÚ (COREPER), aby v duchu solidarity vyriešili otázku rýchlosti prerozdelenia dodávok desiatich miliónov vakcín od spoločnosti Pfizer/BioNTech v druhom štvrťroku 2021.

Lídri EÚ skonštatovali, že epidemiologická situácia v Európe zostáva vážna aj kvôli novým mutáciám vírusu a vyslovili sa za pokračovanie protipandemických opatrení, vrátane nepodstatného cestovania. Avšak s dôrazom na to, že sa musí zachovať neobmedzený tok tovaru a služieb v rámci jednotného trhu. Zároveň sa vyslovili za prípravy na koordinované postupné rušenie protipandemických obmedzení, až to epidemiologická situácia umožní. Podľa ich vyhlásenia je potrebné rýchlo pracovať na legislatívnej a technickej príprave COVID pasov, ktoré minulý týždeň navrhla Európska komisia a ktoré nesmú nikoho diskriminovať.

Premiéri a prezidenti odkázali, že EÚ bude naďalej posilňovať svoju globálnu reakciu na pandémiu a chce byť súčasťou mechanizmu zdieľania vakcín, aby sa doplnila a podporila vedúca úloha nástroja COVAX pri zabezpečovaní univerzálneho prístupu k očkovacím látkam. Závery z prvého dňa rokovaní lídrov naznačili aj ochotu EÚ otvorenejšie spolupracovať s Tureckom, ak Ankara bude pokračovať v doterajšom tempe ústretovosti a zdrží sa ďalších jednostranných provokácií a porušovania medzinárodného práva. Závery z rokovaní uvádzajú, že premiéri a prezidenti boli informovaní o najnovšom vývoji vo vzťahoch medzi Európskou úniou a Ruskom, vo štvrtok sa však tejto téme hlbšie nevenovali a celý komplex otázok vzťahov s Ruskou federáciou odložili na júnový summit EÚ, kedy sa k tejto téme uskutoční strategická diskusia.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaEurópaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu