Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAŠKANDÁL farmakoncernu: Únii chýbajú vakcíny, v Taliansku našli ukrytých 29 miliónov dávok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Janos Vajda/MTI via AP)

RÍM - V poslednom čase často spomínaná britsko-švédska farmaceutická spoločnosť AstraZeneca údajne skryla v Taliansku 29 miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu. Po inšpekciách talianskych justičných orgánov boli objavené tak naliehavo potrebné vakcíny v Európskej únii, ktoré podľa obvinenia mali byť podľa všetkého nelegálne vyvezené do Veľkej Británie. Spoločnosť takéto obvinenia poprela.

Kontroly sa začali na základe správy Európskej komisie, ako informoval taliansky denník La Stampa vo svojom stredajšom vydaní. Dávky AstraZeneca sa našli v sídle spoločnosti Catalent v malom meste Anagni, 30 kilometrov južne od Ríma.

Spoločnosť AstraZeneca nedodala vakcíny

Spoločnosť Catalent plní ampulky vakcínou britsko-švédskeho výrobcu AstraZeneca. Podľa novín komisár EÚ Thierry Breton požiadal o prehliadku po tom, čo AstraZeneca v prvom štvrťroku nedodala množstvá vakcín dohodnuté s EÚ. Zo 100 miliónov dávok vakcín bolo do krajín EÚ zatiaľ dodaných iba asi 30 miliónov.

KORONAŠKANDÁL farmakoncernu: Únii chýbajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Damian Dovarganes, File)

Európska komisia žiada o objasnenie

Európska komisia teraz požaduje vyjadrenie farmaceutickej spoločnosti. V Bruseli v stredu potvrdili správu novín nemeckej tlačovej agentúre dpa.

Začiatkom marca Rím zastavil dodávku 250 000 dávok vakcín od výrobcu AstraZeneca do Austrálie, ktoré boli vyrobené v Taliansku. Taliansky premiér Mario Draghi vyzval eurokomisiu, aby zasiahla proti farmaceutickým spoločnostiam, ktoré si nesplnili svoje povinnosti voči EÚ týkajúce sa dodávok vakcín.

AstraZeneca obvinenia odmieta

Spoločnosť na obvinenia v stredu zareagovala. Objavené očkovacie dávky boli uložené v továrni, aby ich bolo možné odtiaľ po „povinnej kontrole kvality“ odoslať. Vakcína sa vyrába mimo Európy a do fľaštičiek sa balí iba v Taliansku.

16 miliónov ampuliek z toho malo byť určených pre Európu - z toho takmer 10 miliónov by malo byť dodaných do krajín EÚ už budúci týždeň. Kvóta je navyše vyhradená pre krajiny s nízkym príjmom.

KORONAŠKANDÁL farmakoncernu: Únii chýbajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bob Edme))

Sprísnené kontroly vývozu

Európska komisia teraz rozhodla sprísniť kontroly vývozu vakcín do krajín mimo Európskej únie. Ak je v prijímajúcej krajine vyššia kvóta očkovania a neexistuje iná proporcionalita a reciprocita, mali by sa tiež zastaviť.

Viac o téme: VakcínyTalianskoKoronavírusCovid-19AstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu