Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Rusko ukončilo klinické testy jednodávkovej vakcíny Sputnik Light

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko ukončilo klinické testy vakcíny proti koronavírusu Sputnik Light, ktorá je zjednodušenou jednodávkovou verziou už používanej vakcíny Sputnik V. S odvolaním sa na ruské ministerstvo zdravotníctva o tom v pondelok informovala agentúra Reuters.

Upravená verzia očkovacej látky Sputnik V je po vakcíne od spoločnosti Johnson & Johnson druhou jednodávkovou vakcínou proti koronavírusu na svete. Hlavným cieľom aplikovania tejto vakcíny je znížiť počet úmrtí na koronavírusovú infekciu v krajinách, kde je smrtnosť veľmi vysoká. Šéf Ruského fondu priamych investícií (RFPI) Kirill Dmitrijev pred časom uviedol, že Sputnik Light sa môže stať "efektívnym dočasným riešením pre mnohé krajiny, ktoré sú na vrchole covidovej epidémie a snažia sa zachrániť životy čo najvyššieho počtu ľudí".

Výroba vakcíny Sputnik Light je jednoduchšia a je určená prioritne na export. Jej účinnosť sa pohybuje na úrovni 73 - 85 percent. Moskva tiež uviedla, že jej dvojdávková vakcína Sputnik V zostane v Rusku hlavnou používanou verziou. Prezident Vladimir Putin v pondelok informoval, že obe dávky vakcíny proti koronavírusu dostalo v Rusku doteraz 4,3 milióna ľudí. Zároveň oznámil, že sa dá v utorok zaočkovať jednou z troch vakcín vyvinutých v Rusku.

Viac o téme: TestyVakcínaRuskoKoronavírusSputnik LightKlinické
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu