Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V USA začína ostro sledovaný proces: Pred súd sa postaví policajt obvinený z vraždy Georgea Floyda

V USA sa začína súdny proces s policajtom obvineným z vraždy Georgea Floyda Zobraziť galériu (4)
V USA sa začína súdny proces s policajtom obvineným z vraždy Georgea Floyda (Zdroj: SITA/Jerry Holt/Star Tribune via AP)

MINNEAPOLIS - V USA sa v pondelok začne súdny proces s bývalým policajtom Derekom Chauvinom, ktorý je obvinený v spojitosti so smrťou Afroameričana Georgea Floyda z mája minulého roka, informovala agentúra DPA. Floyd zomrel počas zásahu polície v americkom meste Minneapolis v štáte Minnesota.

Súd, ktorý sa koná v hlavnom meste štátu Minneapolis, sa začne výberom poroty. Samotné hlavné pojednávanie sa má začať 29. marca. Hlavný obžalovaný Chauvin čelí viacerým obvineniam vrátane vraždy druhého stupňa, za ktorú hrozí v štáte Minnesota trest odňatia slobody až na 40 rokov. Okrem toho je obvinený aj zo zabitia druhého stupňa, za ktoré mu môžu udeliť ďalších desať rokov väzenia.

V USA sa začína
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Jerry Holt/Star Tribune via AP)

Prokuratúra ho podľa DPA chce obviniť aj z vraždy tretieho stupňa, za ktorú hrozí ďalších 25 rokov. To však ešte musí schváliť sudca. Chauvina bezprostredne po Floydovej smrti prepustili z policajného zboru. Ďalší traja bývalí policajti zapojení do akcie čelia obvineniu z napomáhania a podnecovania vraždy druhého stupňa a zo zabitia druhého stupňa. Pre nich bol stanovený samostatný súdny proces, ktorý sa má začať 23. augusta.

Derek Chauvin
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Ramsey County Sheriff's Office via AP, File)

Štyridsaťšesťročný Floyd zomrel 25. mája 2020 pri zatýkaní pre podozrenie z platby falošnou 20-dolárovou bankovkou. Podľa záberov z akcie ho policajti na ulici zrazili k zemi. Chauvin osem minút kľačal Floydovi na krku, zatiaľ čo ho Floyd prosil, aby tak nerobil, pretože nemôže dýchať.

V USA sa začína
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Jerry Holt/Star Tribune via AP)

Pitva preukázala, že Floyd zomrel okamžite po strate vedomia. Smrť neozbrojeného Afroameričana Floyda minulý rok odštartovala masové protesty proti policajnému násiliu a rasizmu v USA. Demonštrácie sa konali aj v iných krajinách.

Viac o téme: ZabitieProcesSúd George FloydDerek Chauvin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu