Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nepokoje v Čade pokračujú, zničili štátny rozhlas a hlavný trh

Verejné trhovisko čiastočne zhorelo v ranných hodinách po zásahu raketou
Verejné trhovisko čiastočne zhorelo v ranných hodinách po zásahu raketou (Zdroj: TASR)

N´DJAMENA - Štátna rozhlasová stanica a hlavný trh boli v nedeľu zničené počas pokračujúcich bojov medzi vládnymi a povstaleckými silami v čadskom hlavnom meste N´Djamena.

Pre agentúru AFP to uviedli svedkovia, podľa ktorých na oboch miestach došlo k požiarom a rabovaniu. Verejné trhovisko čiastočne zhorelo v ranných hodinách po zásahu raketou, ktorú na povstalcov vystrelila helikoptéra vládnych síl. "Požiar vyvolal paniku, potom sa davy ľudí vrátili a trhovisko vyplienili," povedal jeden zo svedkov.

Predstaviteľ štátneho rozhlasu informoval o rabovaní v rozhlasovej budove, kde dav rozbíjal techniku a ukradol počítače. Jeden zo svedkov v tejto súvislosti dodal, že vládne sily strážili budovu rozhlasu do poludnia, potom však ustúpili pre nedostatok munície. Vtedy povstalci údajne budovu obsadili, neskôr však odišli. "Vzápätí dav vrazil dnu a plienil, zničili vysielacie zariadenia a odniesli počítače," uviedol nemenovaný predstaviteľ rozhlasu, podľa ktorého zariadenie nebolo v prevádzke.

Čadskí povstalci dnes oznámili, že premohli vládnych vojakov a obsadili mesto Adre na východe krajiny, pri hraniciach s vojnou sužovanou sudánskou provinciou Darfúr. Hovorca rebelov Abderaman Koulamallah povedal, že nemá žiadne iné informácie, keďže celý deň bojoval v hlavnom meste N'Djamena, kde sa povstalci druhým dňom snažili zvrhnúť prezidenta Idrissa Débyho. "Porazili sme tamojšiu posádku a okolo 16.00 h sme zabrali Adre," povedal Koulamallah citovaný agentúrou AP. Informácie povstalcov nebolo možné potvrdiť.

Agentúra OSN pre utečencov má v oblasti 12 táborov pre 420.000 ľudí vyhnaných z Darfúru. V táboroch našli útočisko aj obyvatelia Čadu, ktorí ušli pred bojmi, ktoré sa cez hranice rozšírili zo Sudánu.

Vzbúrenci, ktorí sa snažia zvrhnúť prezidenta Idrissa Débyho, prenikli v sobotu do metropoly po bleskovej ofenzíve od sudánskych hraníc. Obkľúčili prezidentský komplex a vyzvali Débyho na odchod. Prezident však podľa všetkého naďalej zostáva v paláci a velí lojálnym armádnym jednotkám.

Sudán opakovane odmieta obvinenia čadskej vlády, podľa ktorej je za povstalcami práve Chartúm. Sudánske ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo obe bojujúce strany na zdržanlivosť a na riešenie súčasnej krízy prostredníctvom rokovaní.

Francúzsko, bývalá koloniálna mocnosť, vyhlásilo, že čadskom konflikte má "neutrálnu" pozíciu. Ministerstvo zahraničných vecí dnes dopoludnia oznámilo, že z N'Djameny evakuovalo 514 osôb - medzi nimi 217 francúzskych občanov a 297 iných cudzincov. Ministerstvo dodalo, že ďalšie štyri stovky cudzincov môže prepraviť neskôr.

Francúzsky minister obrany Hervé Morin oznámil, že až do stredy je prerušené rozmiestňovanie príslušníkov mierových síl EÚ (EUFOR) v Čade. Minister zahraničných vecí Bernard Kouchner pre nedeľník Le Journal du Dimanche uviedol, že ofenzíva povstalcov by nemala ohroziť misiu EUFOR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu