Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

McConnell bude v procese impeachmentu hlasovať za Trumpovo oslobodenie

Líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell
Líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell (Zdroj: SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite)

WASHINGTON - Líder republikánskej väčšiny v americkom Senáte Mitch McConnell bude v procese ústavnej žaloby (impeachmentu) exprezidenta Donalda Trumpa hlasovať za jeho oslobodenie. S odvolaním sa na McConnellove blízke zdroje o tom informovali v sobotu viaceré americké médiá a agentúra AFP.

McConnell celé roky Trumpa podporoval a kritizoval ho iba zriedkavo. Počas uplynulých týždňov však vyhlásil, že ešte nie je rozhodnutý, či v hlasovaní uzná Trumpa za vinného. Ako pripomína AFP, po McConnellovom rozhodnutí hlasovať za Trumpovo oslobodenie je vysoko pravdepodobné, že stočlenný Senát pokus o exprezidentov impeachment napokon odmietne. Demokrati majú v tejto hornej komore Kongresu len 50 kresiel, na svoju stranu by tak museli získať až 17 republikánov.

Proces ústavnej obžaloby prezidenta voči Trumpovi v Senáte sa začal v utorok 9. februára. Demokratickí členovia Snemovne reprezentantov ho obviňujú z podnecovania povstania v súvislosti s januárovým útokom jeho prívržencov na sídlo amerického Kongresu. Trump je jediným prezidentom USA, na ktorého bola podaná ústavná žaloba až dvakrát v priebehu jeho funkčného obdobia. Prvýkrát čelil pokusu o impeachment v decembri 2019, Senát ho však vtedy napokon odmietol.

Viac o téme: OslobodenieUSADonald TrumpImpeachmentMitch McConell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu