Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Kofi Annan prerušil rozhovory kvôli zavraždenému poslancovi

Kofi Annan
Kofi Annan

NAIROBI - Bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan vo štvrtok prerušil krízové rokovania medzi zástupcami prezidenta Mwaia Kibakiho a opozičného vodcu Railu Odingu po zastrelení ďalšieho opozičného poslanca na západe krajiny.

Odložili sme poobedňajšie zasadnutie a pracovať budeme v piatok celý deň, povedal Annan novinárom v Nairobi. V čase pokračujúcich násilností prišiel v krajine o život už druhý opozičný poslanec. Na predmestí mesta Eldoret v západnej Keni ho zabil dopravný policajt. V utorok zastrelili v Nairobi pred vlastným domom ďalšieho poslanca z opozičného Oranžového demokratického hnutia.

Annan otvoril v utorok krízové rokovania medzi Kibakim a Odingom, ktorý obviňuje hlavu štátu z krádeže víťazstva sfalšovaním výsledkov volieb z 27. decembra. Odinga odmietol uznať legitimitu Kibakiho zvolenia na ďalšie funkčné obdobie a jeho Oranžové demokratické hnutie požaduje zopakovanie volieb. Vláda však trvá na pokračovaní rozhovorov.

Annan v utorok vyjadril presvedčenie, že neodkladné politické otázky môžu vyriešiť v priebehu štyroch týždňov a Keni dal rok na vyriešenie škôd spôsobených mesačným chaosom.

Odinga vo štvrtok vyhlásil, že už druhá tohtotýždňová vražda poslanca jeho hnutia je sprisahaním s cieľom znížiť počet opozičných poslancov v pléne. "Druhá vražda poslanca patriaceho k Oranžovému demokratickému hnutiu je súčasťou sprisahania, ktoré má zredukovať väčšinu, ktorú má opozícia v parlamente," povedal agentúre AFP opozičný líder. Hovorca hnutia povedal: "Pokiaľ sa nepreukáže opak, Keňania si budú myslieť, že vražda dvoch poslancov za posledné tri dni je súčasťou politickej kampane."

Poslanec David Kiumtai Too prišiel vo štvrtok o život na predmestí mesta Eldoret v západnej Keni. Policajný dôstojník z Nairobi agentúre AFP povedal, že vražda poslanca má pravdepodobne "pikantné" pozadie. "Bol so ženou, ktorá je príslušníčkou polície. Zastrelil ho policajt, ktorý je podľa všetkého jej priateľ." Počas utorkovej noci zastrelili v Nairobi Melitusa Mugabeho Wereho, poslanca Odingovho opozičného hnutia. Jeho vražda vyvolala ďalšie krvavé zrážky v už aj tak násilím zmietanej africkej krajine.

Nepokoje sa v krajine začali po sporných prezidentských voľbách, ktorých víťazom sa stal dovtedajší prezident Kibaki. Krajinou otriasa najhoršia politická kríza za posledných 25 rokov, počas ktorej prišlo o život takmer tisíc ľudí a ktorá o strechu nad hlavou pripravila okolo štvrť milióna Keňanov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu