Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS AstraZeneca pracuje na prispôsobení vakcíny na nové varianty vírusu

Vakcína britsko-švédskej firmy AstraZeneca
Vakcína britsko-švédskej firmy AstraZeneca (Zdroj: TASR/AP/Frank Augstein)

LONDÝN - Britsko-švédska spoločnosť AstraZeneca vo štvrtok oznámila, že s Oxfordskou univerzitou pracuje na prispôsobení ich spoločnej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 tak, aby chránila pred novými variantmi koronavírusu. Predstavitelia verejného zdravia totiž vyslovili obavy z týchto variantov, pre ktoré môže byť koronavírus odolnejší voči existujúcim vakcínam. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Britsko-švédsky výrobca liekov a očkovacích látok vyvinul spolu s Oxfordskou univerzitou jednu z prvých vakcín proti covidu, ktorá dostala povolenie na všeobecné použitie. AstraZeneca vo vyhlásení uviedla, že dúfa, že čas potrebný na výrobu veľkého množstva akejkoľvek novej vakcíny skráti na šesť až deväť mesiacov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Vyjadrenia firmy nasledovali po tom, ako AstraZeneca oznámila, že jej čistý príjem za štvrtý kvartál roka 2020 stúpol na 1,01 miliardy dolárov oproti 313 miliónom dolárov za rovnaké obdobie predchádzajúceho roka.

Tržby z predaja liekov sa zvýšili o 11 percent na 7,41 miliardy dolárov, čo sa dosiahlo vďaka 24-percentnému nárastu tržieb za liečivá na rakovinu. Spoločnosť tiež zverejnila, že z vakcíny proti covidu má príjmy vo výške dvoch miliónov dolárov. Zaviazala sa totiž, že vakcínu bude počas pandémie koronavírusu dodávať na neziskovej báze.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaPandémiaMutáciaKoronavírusAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu