Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rusko a USA majú záujem o spoluprácu napriek sporom

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin)

MOSKVA - Rusko a Európska únia majú záujem na zachovaní a rozšírení kanálov pre svoj dialóg a chcú pokračovať v spolupráci napriek rozdielnosti názorov v niektorých oblastiach.

Na tlačovej konferencii po rokovaniach v Moskve to uviedli ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell, informovali agentúry TASS a AFP. Lavrov oznámil, že obe strany potvrdili svoj záujem o udržanie a rozširovanie kanálov dialógu, a to aj v otázkach, v ktorých sa líšia ich postoje. Dodal, že takých otázok "je nemálo".

Konštatoval, že obe strany deklarovali pripravenosť "pragmaticky spolupracovať" tam, kde je to v záujme a v prospech oboch strán. Uviedol tiež, že sa s Borrellom zhodli v tom, že "ďalšie zhoršovanie vzťahov by mohlo mať negatívne a veľmi, veľmi nepredvídateľné následky".

Rusko podľa Lavrova očakáva, že na marcovom summite EÚ sa rozhodne "v prospech konštruktívnej interakcie medzi Bruselom a Moskvou". Lavrov tiež poznamenal, že Moskva a Brusel budú pokračovať v spoločnom úsilí o vyriešenie kritickej situácie okolo iránskej jadrovej dohody a podľa jeho názoru by sa mali dohodnúť aj na zásadách nezasahovania do záležitostí postsovietskych štátov.

Viac o téme: SpoluprácaRuskoUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu