Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Estónsky vzdušný priestor narušilo ruské lietadlo: Trvalo to necelú minútu

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: TASR/Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP)

TALLINN - Estónsky vzdušný priestor narušilo v stredu ruské lietadlo Iliušin I-76 MD, uviedla vo štvrtok armáda členského štátu EÚ a NATO. Informovala o tom agentúra DPA.

Ministerstvo zahraničných vecí v Tallinne si ohľadom incidentu predvolalo ruského veľvyslanca a odovzdalo mu nótu, oznámili estónske ozbrojené sily. Podľa vyhlásenia došlo k narušeniu vzdušného priestoru, prvému v tomto roku zo strany ruského suseda, v stredu v blízkosti ostrova Vaindloo. Trvalo to necelú minútu. Lietadlo malo zapnutú elektronickú identifikáciu, ale pilot nenadviazal rádiové spojenie s estónskou letovou prevádzkou.

Podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS ruské ministerstvo obrany popis udalosti spochybnilo. Údajne išlo o plánovaný let na letisko v Kaliningrade, ktorý je ruskou enklávou ležiacou medzi Litvou a Poľskom, členskými štátmi EÚ. "Let sa uskutočnil po vopred dohodnutej trase so zapnutým transponderom. Posádka lietadla neustále komunikovala s estónskymi dispečermi letovej prevádzky, ktorí si v deň letu ani nasledujúci deň neuplatnili voči ruskej posádke žiadne nároky," citovala agentúra TASS ruské ministerstvo.

Viac o téme: LietadloRuskéNarušenieVzdušný priestorEstónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu