Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Maďarská opozícia chcela posilniť kontrolu epidemiologických opatrení vlády

Protest v Maďarsku proti epidemiologickým opatreniam
Protest v Maďarsku proti epidemiologickým opatreniam (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

BUDAPEŠŤ - Maďarské opozičné strany zvolali na pondelok mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej chceli zriadiť tri vyšetrovacie výbory na kontrolu epidemiologických a príslušných ekonomických opatrení vlády. Podľa spravodajského servera 444.hu však poslanci vládneho bloku Fidesz-KDNP na plenárne rokovanie neprišli a schôdza sa po pol hodine skončila, pretože nebola uznášaniaschopná.

Podľa jeho slov ich však sankcia neodradila od zorganizovania ďalšej demonštrácie proti obmedzeniam v rámci ochrany proti šíreniu nového druhu koronavírusu, ktorá sa na základe výzvy skupiny Masové otváranie obchodov zriadenej na Facebooku má konať v pondelok na Námestí hrdinov.

Vláda minulý štvrtok rozhodla, že prísne epidemiologické opatrenia - vrátane v novembri nariadeného nočného zákazu vychádzania, zákazu zhromažďovania či povinnosti nosenia rúšok - predĺži až do 1. marca. Zatvorené teda zostávajú aj reštauračné zariadenia a zábavné podniky.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V nedeľu polícia krátko po začatí zhromaždenia začala overovať totožnosť demonštrantov a pýtala sa ich na dôvod ich účasti. Polícia pre porušenie povinnosti nosenia rúška zasiahla voči šiestim protestujúcim, z nich dvaja museli zaplatiť pokutu. Voči zvyšným štyrom začali priestupkové konanie. Policajti všetkých účastníkov upozornili na porušenie vládneho nariadenia a priestupkové konanie iniciovali aj voči organizátorom demonštrácie. Doterajšou bilanciou pandémie koronavírusu v Maďarsku je 368.710 nakazených a 12.578 obetí na životoch.

Viac o téme: OpatreniaOpozíciaKontrola MaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu