Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Maďarsko má nedostatok vakcín: Treba meniť týždenný očkovací plán

Očkovanie proti koronavírusu
Očkovanie proti koronavírusu (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - V nedeľu dostalo Maďarsko menej vakcín proti novému druhu koronavírusu, než sa očakávalo, a preto bolo potrebné prepracovať týždenný očkovací plán. Povedala to v pondelok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

Na on-line tlačovej konferencii operačného štábu zodpovedného za ochranu proti šíreniu nákazy koronavírusom Müllerová spresnila, že v nedeľu očakávali 18.000 dávok vakcíny Moderna, no prišlo menej ako 11.000 dávok. Pracovná skupina pre očkovanie podľa jej slov neustále koriguje očkovací plán.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Šéfka ÁNTSZ ale zdôraznila, že v každom prípade sa tento týždeň začne tretie kolo očkovania, v ktorom dostanú vakcíny ľudia vo veku nad 89 rokov. Dodala, že tento týždeň očakáva Maďarsko ešte 85.410 dávok očkovacej látky Pfizer a zrejme bude dodaná aj zásielka vakcín Moderna, zatiaľ v nešpecifikovanom množstve.

Aktuálne je v Maďarsku infikovaných 91.871 osôb. V tamojších nemocniciach ošetrujú 3682 covidových pacientov, z ktorých 273 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Z ochorenia sa dosiaľ v krajine zotavilo 264.260 osôb. Proti vírusu SARS-CoV-2 očkovali už 237.872 ľudí, pričom 61.266 z nich už dostalo aj druhú dávku vakcíny. Doterajšou bilanciou pandémie koronavírusu v Maďarsku je 368.710 nakazených a 12.578 obetí na životoch.

Viac o téme: OčkovanieNedostatokVakcínyMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu