Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čínsky prezident varoval pred vypuknutím novej studenej vojny

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/Zhang Ling/Xinhua via AP)

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok varoval svetových lídrov pred vypuknutím "novej studenej vojny" a žiadal spoločný postup medzinárodného spoločenstva proti pandémii koronavírusu a klimatickým zmenám. Jeho apel zaznel na virtuálnom Svetovom ekonomickom fóre (WEF), ktoré sa ináč každoročne koná vo švajčiarskom Davose, informovala agentúra AFP.

"Vytváranie malých klík (štátov), vypuknutie studenej vojny... alebo zastrašovanie ostatných vyvolá vo svete len väčšie rozdelenie," vyhlásil Si Ťin-pching vo svojom príhovore, ktorý k účastníkom virtuálneho fóra v Davose predniesol z Pekingu. Varoval, že konfrontačná politika nevyhnutne skončí v slepej uličke, pričom však nespomenul žiadnu konkrétnu krajinu.

Samotná Čína pod Si Ťin-pchingovým vedením začala viesť omnoho asertívnejšiu zahraničnú politiku, ktorú mnohí pozorovatelia označujú za konfrontačnú. Počas vlády bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa sa dostala do ostrých sporov s Washingtonom. Za najnaliehavejšiu úlohu medzinárodného spoločenstva čínsky prezident v pondelok označil boj proti pandémii, predovšetkým posilnenie spolupráce v oblasti vývoja, výroby a distribúcie vakcín.

Výročné Svetové ekonomické fórum (WEF) sa koná prostredníctvom videokonferencie v dňoch 25.-29. januára. Hlavnými rečníkmi počas otváracieho dňa sú čínsky prezident Si Ťin-pching a generálny tajomník OSN António Guterres. V rámci tohtoročného fóra s prejavom vystúpi aj ruský prezident Vladimir Putin.

Viac o téme: PrezidentVarovanieČínaŠvajčiarskoDavos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu