Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Inžinier priznal chybu pri konštrukcii štadióna, ktorého strecha zabila 15 ľudí

ilustračné foto
ilustračné foto

TRAUENSTEIN - Stavebný inžinier priznal nedbalosť pri projektovaní zimného štadióna v nemeckom alpskom stredisku Bad Reichenhall, ktorého strecha sa v roku 2006 zrútila pod ťarchou snehu a zabila 15 ľudí väčšinou detí.

67-ročný Walter Grimm v pondelok, v prvý deň súdneho pojednávania, priznal zlú kalkuláciu pri projektovaní strechy vrátane omylu vo výpočte statiky konštrukcie. Inžinier tiež priznal, že vybral iný typ strešných nosníkov, aké sa používali v sedemdesiatych rokoch, keď sa zimný štadión staval. Grimm, ktorý mal po tragédii samovražedné úmysly, povedal, že si myslel, že dodávatelia by ho o nevhodnosti nosníkov informovali. Obžaloba uviedla, že k tragédii by nebolo došlo, keby sa Grimm nebol dopustil chyby pred viac ako 30 rokmi.

Strecha sa zrútila ako domček z kariet, povedal svedok 2. januára 2006, deň potom, ako Bad Reichenhall postihla snehová búrka. Zimný štadión bol plný korčuľujúcich sa detí, ktoré si užívali vianočné prázdniny. Pri nehode zomrelo 12 detí a tri ženy, ďalších 34 osôb utrpelo zranenia. Dvaja ďalší obvinení, 63-ročný architekt Rolf Reichers a stavebný inžinier 54-ročný Rüdiger Spitzauer, obvinenia odmietli. Reichert povedal súdu, že je "absolútne nevinný", pretože za projekt niesol len veľmi malú zodpovednosť. Podľa obžaloby Spitzauer označil v správe pre regionálne úrady stav štadióna v roku 2003 za "dobrý", hoci na streche boli jasne viditeľné stopy vlhkosti. Vyšetrovanie však ukázalo, že tragédiu spôsobila nedbalosť, a nie sneh. V procese obvinili aj ďalšie dve osoby, jeden však pred mesiacom zomrel a druhý je vážne chorý.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu