Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maďarsko nedostalo pozvánku na inauguráciu Bidena, informoval Szijjártó

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (Zdroj: TASR/AP/Andreea Alexandru)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko nedostalo vládnu pozvánku na inauguráciu novozvoleného prezidenta Spojených štátov Joea Bidena, ktorá sa bude konať 20. januára. Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV to v pondelok v Budapešti povedal minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

"Podľa našich informácií bude tento slávnostný akt pre známe okolnosti zdržanlivejší než obvykle," dodal šéf maďarskej diplomacie v reakcii na otázku, kto bude na inaugurácii amerického prezidenta reprezentovať Maďarsko. Szijjártó podčiarkol, že záujmom Maďarska je, aby nadchádzajúci prezident USA bol úspešným a aby bolo možné zachovať systém dvojstranných maďarsko-amerických vzťahov na vysokej úrovni, ako to bolo v uplynulých štyroch rokoch.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán 27. októbra vyhlásil, že drží palce prezidentovi Spojených štátov Donaldovi Trumpovi, aby získal ďalšie víťazstvo v prezidentských voľbách. Orbán pri odovzdaní vysokého štátneho vyznamenania odchádzajúcemu veľvyslancovi USA v Maďarsku Davidovi Cornsteinovi zdôraznil, že zvolením Trumpa za prezidenta a príchodom Cornsteina sa všetko zmenilo - zo strany Spojených štátov vo vzťahu k Maďarsku "bolo cítiť otvorenosť, úprimnosť a priateľstvo". Orbán napokon 8. novembra listom zablahoželal Bidenovi "k úspešnej prezidentskej kampani".

Viac o téme: PozvánkaUSAMaďarskoJoe BidenPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu