Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Nemecká strana CDU si zvolila nového lídra: TOTO je nástupca Angely Merkelovej

Armin Laschet
Armin Laschet (Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN - Kresťanskodemokratická únia (CDU) si v sobotu na virtuálnom zjazde zvolila za svojho nového lídra Armina Lascheta, premiéra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, ktorý je spojencom kancelárky Angely Merkelovej. Informovala o tom agentúra AFP.

Laschet v druhom kole voľby v elektronickom hlasovaní porazil šéfa poslancov vládnej konzervatívnej únie CDU/CSU Friedricha Merza. Vďaka zvoleniu do čela strany sa môže pred septembrovými parlamentnými voľbami uchádzať o kancelársku kandidatúru. O nej ale rozhodne CDU spoločne s bavorskú sesterskou Kresťanskosociálnou úniou (CSU), obe strany totiž v celonemeckej politike tradične vystupujú v koalícii.

O post predsedu mali záujem traja kandidáti. Okrem Merza a Lascheta to bol ešte šéf zahraničného výboru Spolkového snemu Norbert Röttgen, ktorý ale cez prvé kolo nepostúpil. Lascheta v druhom kole voľby podporilo 521 delegátov, Merza 466. Vyberať predsedu mohlo 1001 delegátov, nakoniec ich ale hlasovalo 991, z ktorých štyria sa zdržali. Laschet bude formálne potvrdený za predsedu až v piatok 22. januára, pretože delegáti musia z právnych dôvodov svoju elektronickú voľbu potvrdiť korešpondenčne. Zjazd sa totiž kvôli pandémii ochoronia covid-19 uskutočnil on-line.

Kancelárka Angela Merkelová ešte v piatok vyzvala svojich konzervatívnych kresťanských demokratov, aby zostali centristickou stranou, čím naznačila odmietnutie jej dlhoročného rivala Friedricha Merza. Merz v kampani sľuboval posun strany doprava, zatiaľ čo sa očakáva, že Laschet bude pokračovať v Merkelovej umiernenom centristickom kurze.

Úradujúca spolková kancelárka Angela Merkelová bola na čele CDU v rokoch 2000-18, keď ju na poste predsedníčky nahradila Annegret Krampová-Karrenbauerová. Tá však ohlásila, že odstupuje z tohto postu, ako aj z pozície líderky strany pre parlamentné voľby v septembri 2021. Kancelárka Merkelová v októbri 2018 avizovala, že súčasné štvrté funkčné obdobie je jej posledné a v roku 2021 už nebude kandidovať na žiadnu politickú funkciu.

Viac o téme: DelegátiVoľbaZjazdPandémiaPredsedaKandidátiAngela MerkelováCDUArmin Laschet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu