Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko nasleduje kroky USA: Moskva oznámila odstúpenie od Zmluvy o otvorenom nebi

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin)

MOSKVA - Rusko odstupuje od Zmluvy o otvorenom nebi po tom, ako sa z tejto dohody o prieskumných letoch zameraných na budovanie vzájomnej dôvery vlani stiahli USA. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo zahraničných vecí, informovala agentúra DPA, podľa ktorej zmluva odstúpením dvoch hlavných signatárov stráca význam.

Ruský rezort diplomacie v stanovisku uviedol, že minuloročné odstúpenie Spojených štátov od Zmluvy o otvorenom nebi "významne narušilo rovnováhu záujmov signatárskych štátov", pričom spojenci Washingtonu reagovali vlažne na návrhy Moskvy na udržanie tejto zmluvy v platnosti aj po odchode USA. Rusko z týchto dôvodov spúšťa príslušný postup odstúpenia od nej, informovali agentúry AP a AFP.

Zmluva o otvorenom nebi mala za cieľ budovať dôveru medzi Ruskom a Západom po skončení studenej vojny, keď viac ako 30 signatárom umožňovala vykonávať neozbrojené prieskumné lety nad územiami ďalších členských štátov a zbierať tak údaje o ich vojenských silách a aktivitách. Zmluva bola podpísaná v roku 1992 v Helsinkách a pridalo sa k nej vyše 30 krajín. Účinnosť nadobudla v roku 2002 a bola vnímaná ako dôležitý nástroj medzinárodnej kontroly zbrojenia.

USA ukončili uplatňovanie tejto zmluvy v novembri 2020, pol roka po oznámení prezidenta Donalda Trumpa, že Washington odstúpi od tohto dokumentu z dôvodu jeho porušovania Ruskom, ktoré takéto obvinenia poprelo. Washington tvrdil, že Rusko uvalilo na zmluvu obmedzenia, najmä čo sa týka Kaliningradskej oblasti, ruskej exklávy ležiacej medzi Poľskom a Litvou, a oblasti rusko-gruzínskych štátnych hraníc. Rusko obvinil aj z neumožňovania leteckého monitorovania svojich vojenských cvičení.

Novozvolený americký prezident Joe Biden označil tento Trumpov krok počas vlaňajšej predvolebnej kampane za neprezieravý. Podľa neho iba prispeje k zvýšeniu napätia medzi západom a Ruskom, pričom zvýši riziko omylov a konfliktov.

Viac o téme: RuskoUSAZmluva o otvorenom nebi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu