Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS V Česku pribudlo viac ako 14-tisíc infikovaných: Ostravské krematórium nezvláda nápor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V Českej republike zaznamenali za štvrtok 14.780 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 pri 36.115 vykonaných PCR testoch. Je to menej ako rekordný denný nárast zo stredy (17.723 infikovaných). Vyplýva to z údajov zverejnených v piatok ráno na stránke ministerstva zdravotníctva.

Vo štvrtok bolo v ČR vykonaných aj 23.269 antigénových testov, z ktorých 1360 zachytilo symptomatické a 865 asymptomatické prípady (potvrdené PCR testami). V Česku pribudlo podľa predbežných údajov aj najmenej 98 úmrtí. Nejde však o konečné číslo, keďže tento údaj sa dopĺňa spätne aj v priebehu niekoľkých dní. Už od 23. decembra pritom neklesol denný nárast úmrtí pod hranicu 100 prípadov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Aktuálne je v ČR nakazených 144.987 osôb, čo je najviac od začiatku pandémie. Celkovo v ČR od začiatku pandémie zaznamenali 809.601 prípadov nákazy a 12.800 súvisiacich úmrtí. Hospitalizovaných je 7323 ľudí, z toho 1093 je vo vážnom stave.

Rizikový index českého protiepidemického systému PES, od ktorého závisí úroveň opatrení, zostal na úrovni 86 bodov a naďalej tak zodpovedá najvyššiemu piatemu stupňu pohotovosti, ktorý znamená kritický stav.

Ostravské krematórium nezvláda nápor

Krematórium v Ostrave, ktoré je najväčším v celej ČR, nezvláda nápor obetí choroby COVID-19 vyvolávanej novým koronavírusom. Do zariadenia denne privážajú viac ako 100 rakiev, čo je dvojnásobok jeho maximálnej kapacity, informovala v piatok agentúra AP. "Je to mimoriadna situácia... Nikto si tu nič také nepamätá. " uviedla námestníčka ostravského primátora Kateřina Šebestová.

Krematórium, ktoré patrí mestu Ostrava, v súčasnosti prijíma o 60 percent viac zosnulých ako pred rokom, približuje Šebestová. Tamojšie tri kremačné pece sú od jesene v prevádzke nepretržite. Pred vypuknutím pandémie spopolnili v Ostrave, treťom najväčšom meste ČR, mesačne do 1000 zosnulých. V novembri tohto roku to však bolo až 1550 tiel a v decembri 1570, uviedol riaditeľ krematória Ivo Furmančík. Miestne úrady chcú čo najskôr začať stavať štvrtú kremačnú pec, medzitým však požiadali o pomoc od ústredného krízového štábu. Krematórium už opakovane rozšírilo priestory na skladovanie zosnulých, avšak problémom je obmedzená kapacita kremačných pecí.

"Dva a pol mesiaca pracujeme nonstop, bez prestávok na údržbu... Obávam sa, že z dôvodu tohto intenzívneho používania sa môžu kremačné pece kedykoľvek vážne poškodiť," priblížil Furmančík. Český minister vnútra a šéf ústredného krízového štábu Jan Hamáček sľúbil, že vytvorí systém prerozdeľovania telesných pozostatkov do iných krematórií v rámci krajiny. Avšak niektoré už naznačili, že majú taktiež takmer vyťaženú kapacitu. "Ďalšia, tvrdšia možnosť, je, že budeme prijímať len toľko zosnulých, koľko sme schopní spopolniť," uviedol Furmančík.

Viac o téme: ČeskoIndexKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu