Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Japonsko nesúhlasí s verdiktom vyneseným v kauze sexuálnych otrokýň z Kórey

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Juhokórejský súd v piatok nariadil japonskej vláde vyplatiť odškodnenie 12 sexuálnym otrokyniam z čias druhej svetovej vojny alebo ich rodinám. Ako uviedla agentúra AFP, ide o bezprecedentné rozhodnutie, ktoré okamžite vyvolalo protesty Tokia.

Okresný súd v Soule v piatok rozhodol, že Japonsko by malo obetiam vyplatiť po 100 miliónov wonov (po 74.000 eur). Podľa AFP ide o prvý civilný právny spor, ktorý sa vedie v Južnej Kórei proti Japonsku vo veci juhokórejských žien, ktoré boli pred druhou svetovou vojnou a počas nej donútené k prostitúcii v japonských armádnych nevestincoch. Eufemisticky boli označované za ženy-utešiteľky. Podľa historikov bolo k prostitúcii v japonských armádnych nevestincoch prinútených až 200.000 žien, prevažne z Kórejského polostrova a z Číny.

Rozsudok súdu bol vynesený napriek zmluve o normalizácii vzťahov medzi oboma krajinami z roku 1965, ktorá vyhlásila vzájomné nároky medzi štátmi a ich štátnymi príslušníkmi za urovnané. Súd však v piatok deklaroval, že za systém žien-utešiteliek bolo zodpovedné cisárske Japonsko. "Žalobkyne boli v mladom veku - ako tínedžerky alebo mladé ženy okolo dvadsiatky - opakovane zneužívané," uvádza sa vo vyhlásení súdu. "Išlo o protiprávny akt proti ľudskosti a obžalovaný je povinný nahradiť obetiam ich psychické utrpenie," deklaroval súd.

Tokio odsúdilo toto súdne rozhodnutie ako porušenie medzinárodného práva a na protest si predvolalo veľvyslanca Južnej Kórey, pričom na tomto stretnutí žiadalo v tejto záležitosti intervenciu juhokórejskej vlády. Súdny proces v tejto kauze sa začal pred ôsmimi rokmi a vynesenia rozsudku sa dožilo len päť z pôvodných žalobcov, ostatných nahradili členovia ich rodín.

Japonská vláda popiera, že nesie priamu zodpovednosť za tieto vojnové zločiny, a trvá na tom, že obete boli naverbované civilistami a že vojenské verejné domy boli prevádzkované komerčne. Kim Dae-wol, ktorá sa stará o obete, uviedla, že reparácie pre ne nie sú zásadným problémom. Vysvetlila, že "namiesto toho si želajú, aby japonská vláda informovala svojich občanov o zverstvách, ktorých sa dopustila".

Viac o téme: VerdiktJaponskoKóreaSexuálne otrokyne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu