Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Taliban podľa vyjednávačov afganskej vlády nie je pripravený na prímerie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

KÁBUL - Afganské militantné hnutie Taliban ešte nie je pripravené na žiadne prímerie, povedal v sobotu Hafíz Mansúr, člen delegácie afganskej vlády, ktorá s Talibanom o prímerí rokuje. Informovala o tom agentúra DPA.

Väčšina ozbrojených síl Talibanu je podľa Mansúra presvedčená, že sa môžu dostať k moci využitím vojenskej sily. Mansúr to podľa DPA označil za "nebezpečný názor". Rozhovory medzi afganskou vládou a Talibanom sa začali v septembri 2020 s cieľom dohodnúť sa na prímerí, čo má vytvoriť podmienky na zostavenie demokratickej vlády po tom, keď z krajiny odídu vojaci zahraničných síl, pripomína DPA. Rokovania majú pokračovať v utorok 5. januára.

Mierovým rokovaniam predchádzala dohoda, ktorú Taliban a USA podpísali 29. februára 2020 v katarskej Dauhe. Dohoda počíta s tým, že Washington výmenou za bezpečnostné záruky do mája roka 2021 stiahne z Afganistanu všetkých svojich vojakov. Niektoré krajiny, ktoré v období posledných dvoch desaťročí pomáhajú Afganistanu, sú podľa Mansúra ochotné s vytvorením dočasnej vlády pomôcť.

Časť krajín v tejto oblasti však s touto myšlienkou nesúhlasí a tvrdia, že vytvorenie dočasnej vlády je "americký plán", píše DPA. Spojené štáty sa podľa Mansúra afganskej delegácii pokúsia pomôcť dosiahnuť dohodu ešte pred úplným stiahnutím amerických vojakov z Afganistanu. Vytvorenie dočasnej vlády je podľa neho v záujme zachovania základných ľudských práv.

Viac o téme: VládaRokovaniaPrímeriePripravenosťAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu