Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Francúzsko sa odmení prisťahovalcom v prvej línii boja udelením občianstva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

PARÍŹ - Stovky prisťahovalcov vo Francúzsku, pracujúcich v prvej línii boja proti koronavírusu, dostali za svoju službu tejto krajine uznanie - v zrýchlenom konaní im udelili francúzske občianstvo. V stredu o tom informoval portál stanice BBC.

Ministerstvo vnútra vyzvalo obyvateľov, ktorí pomáhajú v boji proti ochoreniu COVID-19, aby požiadali o zrýchlenú naturalizáciu. Občianstvo už takto dostalo - alebo je v poslednej fáze udeľovacieho procesu - už vyše 700 ľudí. Sú medzi nimi profesionálni zdravotníci, upratovačky či zamestnanci obchodov. Pracovníci v prvej línii po celom svete sú koronavírusu vystavení v oveľa väčšej miere a mnohí na COVID-19 zomreli, vrátane lekárov a zdravotných sestier.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Francúzsko patrí v pandémii medzi desať najhoršie zasiahnutých krajín, má viac ako 2,5 milióna potvrdených prípadov nákazy a takmer 62.000 úmrtí. Iniciatívu zrýchleného udelenia občianstva prvýkrát oznámili v septembri. Takto získalo francúzsky pas už 74 ľudí a ďalších 693 osôb je v poslednom štádiu procesu. Celkovo oň zatiaľ požiadalo 2890 ľudí.

KORONAVÍRUS Francúzsko sa odmení
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jeff Roberson, File)

"Profesionálni zdravotníci, upratovačky, pracovníci v oblasti starostlivosti o deti, personál pri pokladniach: oni všetci dokázali oddanosť tejto krajine a teraz je na rade republika, aby urobila voči nim ústretový krok," uviedol v utorok úrad štátnej tajomníčky ministerstva vnútra pre otázky občianstva Marlene Schiappaovej.

Za obvyklých okolností musí byť úspešný žiadateľ o občianstvo obyvateľom Francúzska päť rokov, musí mať stály príjem a preukázať, že sa začlenil do francúzskej spoločnosti. Vláda však oznámila, že pracovníkom v prvej línii boja proti COVID-19 stačia iba dva roky života vo Francúzsku, aby mali oprávnenie získať občianstvo ako uznanie za "odvedenú vynikajúcu službu". Prisťahovalcov bolo v roku 2017 vo Francúzsku 6,4 milióna.

Nie je to prvýkrát, čo Francúzsko ocenilo hrdinstvo a prínos pre krajinu udelením občianstva. V roku 2018 sa stal francúzskym občanom muž z Mali Mamoudou Gassama, keď ako "Spiderman" vyliezol po fasáde obytného domu v Paríži a zachránil malého chlapca visiaceho z balkóna.

Viac o téme: ObčianstvoPandémiaPrisťahovalciFrancúzskoParížKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu