Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Alarmujúca situácia v USA: Nový rekord, pribudlo 250-tisíc prípadov za jediný deň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong, File)

WASHINGTON - Spojené štáty zaznamenali v stredu rekordný počet prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19, ako aj rekordný počet súvisiacich úmrtí za uplynulých 24 hodín.

Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) pribudlo za jediný deň 250.000 prípadov nákazy, pričom ochoreniu za rovnaký časový úsek podľahlo vyše 3700 ľudí, informovala vo štvrtok tlačová agentúra AFP. Krajina už viac než mesiac eviduje výrazný nárast počtu infekcií. Aktuálne je tam hospitalizovaných približne 113.000 pacientov s koronavírusom, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva.

Spojené štáty iba krátko predtým prekonali hranicu 300.000 úmrtí na chorobu COVID-19. K 15. novembru si najvyspelejšie krajiny sveta vopred objednali takmer 7,5 miliardy dávok vakcín od 13 výrobcov. USA sú počas pandémie najhoršie zasiahnutou krajinou na svete a v posledných týždňoch opäť zažívajú dramatické šírenie nákazy. Počet nových prípadov bol v krajine za posledných 13 dní až desaťkrát vyšší alebo na úrovni 200.000.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Počet hospitalizovaných s potvrdeným ochorením je podľa amerických úradov taktiež najvyšší od začiatku pandémie. V krajine od marca potvrdili v súvislosti s koronavírusovou pandémiou viac ako 16 miliónov prípadov nákazy. Epidemiologická situácia sa začína zlepšovať v štátoch amerického stredozápadu, kde klesá počet novoinfikovaných a hospitalizovaných. Naopak na americkom severovýchode a západe sa situácia zhoršuje.

Celoštátna očkovacia kampaň, ktorá sa začala v pondelok, nebude mať podľa zdravotníckych úradov žiadny vplyv na súčasný nárast infikovaných. Bude totiž trvať mesiace, kým bude zaočkovaných dostatok ľudí na to, aby sa šírenie nákazy spomalilo. Odborníci tvrdia, že nosenie rúšok a dodržiavanie bezpečných rozstupov musí zostať v platnosti najmä počas prázdnin na konci roka.

Kalifornia zaznamenala rekord

Kalifornia za uplynulý deň hlási rekordných viac ako 53.000 nových prípadov nákazy koronavírusom a s ním spojených 293 úmrtí, píše agentúra AP. Tamojšie zdravotnícke úrady v stredu uviedli, že pre zmenu, ku ktorej došlo v spracovávaní údajov, k prípadom pribudlo aj 15.337 prípadov, ktoré už boli zaznamenané počas predošlého dňa, naďalej však ide o rekordný počet prípadov.

Kalifornia v uplynulom období zaznamenala zvyšujúci sa počet prípadov nákazy a hospitalizácií. Pre väčšinu 40-miliónového obyvateľstva tohto štátu na západe USA platí zákaz vychádzania v súvislosti s preťažením jednotiek intenzívnej starostlivosti (JIS). Nemocnice sú natoľko preťažené, že sa miestne úrady rozhodli vybudovať mobilné poľné nemocnice a snažia sa najať viac lekárov a zdravotných sestier, približuje AP. V Kalifornii od začiatku pandémie celkovo zaznamenali 1.714.939 prípadov nákazy koronavírusom, ktorej podľahlo 21.883 ľudí, pričom 705.467 ľudí sa z ochorenia vyliečilo.

Viac o téme: úmrtiaUSAKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu