Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Francúzske mesto Le Havre začína v pondelok s testovaním na KORONAVÍRUS

Testovanie na koronavírus
Testovanie na koronavírus (Zdroj: SITA/Michael Kappeler/dpa via AP)

LE HAVRE - Metropolitná oblasť francúzskeho mesta Le Havre začne v pondelok s hromadným testovaním na COVID-19. Takáto operácia vo Francúzsku nemá obdoby a miestne zdravotnícke úrady si od nej sľubujú identifikáciu reťazcov kontaminácie a potlačenie šírenia koronavírusu SARS-CoV-2, informoval v nedeľu spravodajský portál LCI.

Testovanie bude trvať päť dní, uviedol primátor mesta Le Havre Édouard Philippe. Podľa portálu LCI Philippe spresnil, že v celej aglomerácii bude pripravených asi 20 testovacích miest s kapacitou niekoľkých stoviek testov denne. Ďalšími miestami na testovanie sa stanú aj lekárne, vybrané vzdelávacie zariadenia alebo ordinácie lekárov. "Cieľom je ponúknuť 270.000 obyvateľom 54 obcí aglomerácie Le Havre, aby sa prišli dať otestovať bez objednania, bezplatne a s výsledkom do pol hodiny," vysvetlil Philippe, ktorý je primátorom mesta Le Havre ležiaceho v regióne Normandia na severozápade Francúzska a patriaceho do departementu Seine-Maritime.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Bývalý predseda francúzskej vlády uviedol, že v Le Havre si brali príklad z britského mesta Liverpool, kde bola za štyri dni pretestovaná asi "tretina z 500.000 obyvateľov". Philippe však dodal, že v aglomerácii Le Havre bude počet testovaných ľudí "nepochybne nižší ako 50 percent".

Vysvetlil pritom, že ak sa podarí otestovať dostatočný počet ľudí, zákonite objavia bezpríznakové prípady. "A tak sa vyhneme prenosu," zdôraznil v rozhovore pre nedeľník Journal du Dimanche (JDD). Uviedol tiež, že najmä pred vianočnými sviatkami "musíme byť všetci zodpovední voči našim priateľom, našej rodine". Ešte pred Vianocami alebo krátko po nich sa testovanie uskutoční v troch ďalších francúzskych metropolách: Charleville-Mézieres, kde sa bude testovať nadchádzajúci týždeň, a potom aj v Roubaix a v Saint-Etienne, kde sa bude testovať okolo 11. januára.

Viac o téme: TestovanieFrancúzskoKoronavírusLe Havre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu