Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Francúzsko obvinilo 21-ročného Tunisana z vraždy troch ľudí pri útoku v Nice

Útok v Nice
Útok v Nice (Zdroj: Profimedia)

PARÍŽ - Francúzska protiteroristická prokuratúra obvinila hlavného podozrivého z útoku nožom v bazilike vo francúzskom meste Nice z vraždy troch ľudí. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Polícia v deň útoku 29. októbra postrelila a ťažko zranila 21-ročného Tunisana Bráhíma Awsáwího. Prokuratúra voči nemu vzniesla obvinenia po tom, ako sa jeho zdravotný stav zlepšil a mohla ho vypočuť. Po útoku v Nice, pri ktorom zahynuli traja ľudia, vo Francúzsku vyhlásili v súvislosti s teroristickými útokmi najvyšší stupeň ostražitosti. Celkovo išlo vo Francúzsku o druhý džihádistický útok v priebehu jedného mesiaca.

V piatok 16. októbra došlo k brutálnej vražde učiteľa v meste Conflans-Sainte-Honorine v metropolitnej oblasti Paríža. Učiteľa zavraždil 18-ročný islamista čečenského pôvodu Abdoullakh Anzor priamo pred školou, v ktorej učil. Svojej obeti dlhým nožom oddelil hlavu od tela. Polícia útočníka neskôr zastrelila. Strana francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v reakcii na útoky okrem iného vypracovala návrh nového bezpečnostného zákona, ktorý vo francúzsku vyvolal vlnu kritiky a protestov.

Spomínaný návrh by totiž obmedzil právo zhotovovať a zverejňovať zábery tvárí policajtov pri výkone služby, aj pri zásahoch. Obmedzenie by sa týkalo i médií. Vláda následne oznámila, že spornú časť návrhu prepracuje. Aktivisti však žiadajú, aby túto pasáž úplne z návrhu zákona odstránili. V návrhu sa nachádza tiež množstvo ďalších sporných opatrení, ako napríklad rozsiahlejšie sledovanie a zaznamenávanie demonštrácií policajnými kamerami, a to aj pomocou dronov. Vláda argumentuje tým, že navrhovaný zákon bude lepšie chrániť políciu.

Viac o téme: VraždaObvinenie FrancúzskoNiceTunisan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu