Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tisícky ľudí vyšli do ulíc Londýna: Protestovali proti poľnohospodárskym reformám v Indii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

LONDÝN - Tisícky ľudí protestovali v nedeľu v britskom Londýne proti sérii poľnohospodárskych reforiem v Indii, ktoré podľa kritikov obmedzia príjmy indických roľníkov a zvýhodnia veľké korporácie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Demonštranti sa stretli pred indickým veľvyslanectvom v strede Londýna. Pochod neskôr viedol aj popri známom Trafalgarskom námestí, opisuje diania na mieste protestu Reuters. Účastníci protestu poväčšine nemali nasadené ochranné rúška a nedodržiavali potrebné odstupy, píše ďalej Reuters. Londýnska polícia účastníkov vyzvala, aby protest rozpustili. Zároveň ich varovala, že porušujú pandemické opatrenia, za čo im hrozí pokuta.

Desaťtisíce roľníkov opakovane protestujú v Indii proti trojici zákonov, ktoré indický parlament schválil v septembri. Podľa indickej vlády nové zákony uľahčia drobným roľníkom predaj produktov veľkým spoločnostiam. Farmári sa však obávajú, že pre zmeny v zákone budú viac vystavení potenciálne ničivým účinkom trhových síl. Už v posledných rokoch sa medzi nimi zvýšil počet samovrážd motivovaných ekonomickými ťažkosťami a obavami.

Séria poľnohospodárskych reforiem vyvolala minulý mesiac hromadné protesty, najmä v indickej metropole Naí Díllí a v jej okolí. Najmenej na jednom z nich prišlo k zrážke medzi protestujúcimi a políciou, pričom policajti proti demonštrantom použili slzotvorný plyn, vodné delá či obušky. Skupina ľudí na predmestí Naí Dillí na proteste koncom novembra spálila figurínu indického premiéra Nárendru Módího, pričom požadovala jeho demisiu, píše agentúra AP.

Viac o téme: ProtestLondýnIndiaVeľká BritániaPoľnohospodárske reformy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu