Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Tadič vyzval voličov, aby hlasovali za európsku budúcnosť

Boris Tadič
Boris Tadič

BELEHRAD - Úradujúci srbský prezident Boris Tadič vyzval voličov, aby v druhom kole prezidentských volieb podporili "európsku budúcnosť". Nezávislí pozorovatelia krátko predtým oznámili, že v prvom kole zvíťazil ultranacionalista Tomislav Nikolič.

Podľa odhadov Centra pre slobodné voľby a demokraciu (CESID) ho podporilo 39,4 percenta voličov, na druhom mieste skončil s 35,4 percentami hlasov Tadič. O novom srbskom prezidentovi sa tak rozhodne až v druhom kole 3. februára, keďže na víťazstvo v prvom bolo potrebných viac ako 50 percent hlasov. Tadič napriek prehre v prvom kole verí, že voliči ho 3. februára vo funkcii hlavy štátu potvrdia. "Som presvedčený o našom víťazstve," vyhlásil Tadič pred svojimi stúpencami niekoľko hodín po zverejnení predbežných výsledkov. "Víťazstvo 3. februára bude historické, nevzdáme sa nášho boja o Kosovo a nezídeme z európskej cesty," zdôraznil prezident.

Účasť na prvom kole srbských prezidentských volieb podľa CESID tesne presiahla 60 percent, bola teda najvyššia od pádu režimu Slobodana Miloševiča v roku 2002. Počas volebnej kampane rezonovala najmä budúcnosť Kosova a zahraničnopolitické smerovanie krajiny. Prozápadne orientovaný Tadič vidí budúcnosť Srbska v Európskej únii, jeho vyzývateľ Nikolič hovorí o užšej spolupráci s Ruskom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu