Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Litva si stojí za svojím slovom: Bieloruskú opozíciu bude podporovať naďalej

Litovský prezident Gitanas Nauséda
Litovský prezident Gitanas Nauséda (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool via AP)

VILNIUS - Litva sa v utorok zaviazala, že bude aj naďalej aktívne podporovať prodemokratickú opozíciu v susednom Bielorusku, kde od začiatku augusta prebiehajú protesty žiadajúce odstúpenie dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom agentúra DPA.

"Je našou morálnou povinnosťou" podporovať bieloruskú občiansku spoločnosť v jej boji za demokratické hodnoty a ľudské práva, povedal v utorok litovský prezident Gitanas Nauséda. Nauséda predtým prostredníctvom videokonferencie absolvoval rozhovor s líderkou bieloruskej opozície Sviatlanou Cichanovskou, píše DPA.

Litva, ktorá je členským štátom Európskej únie, prijala viacerých členov bieloruskej pozície vrátane Cichanovskej. Prodemokratickí demonštranti už od prezidentských volieb z 9. augusta, v ktorých podľa oficiálnych výsledkov získal Lukašenko 80,1 percenta hlasov, žiadajú prezidentovo odstúpenie. Výsledky odmietla uznať aj EÚ, ktorá Lukašenka nepovažuje za legitímneho prezidenta Bieloruska.

Cichanovská, ktorá bola Lukašenkovou protikandidátkou, krátko po voľbách opustila Bielorusko a z obavy o svoju bezpečnosť sa uchýlila do Litvy. Bezpečnostné zložky počas protestov opakovane tvrdo zasiahli proti demonštrantom. Niekoľko ľudí prišli o život, stovky utrpeli zranenia a tisíce boli zatknuté, píše DPA.

Viac o téme: PodporaOpozíciaBieloruskoLitva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu