Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

WHO víta úspech pri vývoji vakcín, no vyzýva nepoľaviť v boji proti KORONAVÍRUSU

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, file)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok privítala správy o vakcínach proti chorobe COVID-19, vyjadrila však súčasne vážne znepokojenie nad prudkým nárastom počtu nakazených v mnohých krajinách.

Generálny tajomník WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálnom brífingu zdôraznil, že "teraz nie je čas" poľaviť s opatreniami. Zopakoval, že koronavírus SARS-CoV-2 je nebezpečný a "môže napadnúť každý systém v tele". "Krajiny, ktoré nechávajú vírus nekontrolovane kolovať, sa zahrávajú s ohňom," uviedol. Tedros reagoval na medializované správy z pondelka, podľa ktorých klinické štúdie ďalšej potenciálnej vakcíny proti novému koronavírusu ukázali nečakane dobré výsledky. Americká farmaceutická firma Moderna totiž oznámila, že jej experimentálna vakcína má viac než 90-percentnú účinnosť.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Podľa Moderny výsledky neskorej fázy klinických testov ukázali, že jej vakcína dokáže zabrániť vzniku ochorenia COVID-19 a z tohto pohľadu má 94,5-percentnú účinnosť. Americký koncern Pfizer a nemecká biotechnologická spoločnosť BioNTech minulý pondelok (9.11.) uviedli, že ich vakcína má 90-percentnú účinnosť. Ruskí vedci minulý týždeň oznámili, že ich vakcína - Sputnik V - má 92-percentnú účinnosť. Tedros v pondelok na zasadnutí výkonnej rady WHO pripomenul, že vakcína doplní iné nástroje, ktoré ľudstvo má v boji proti COVID-19, no nenahradí ich.

Spočiatku bude množstvo dávok vakcíny obmedzené, preto pri očkovaní budú mať prioritu zdravotníci, starší ľudia a osoby v ohrození. "Dúfame, že to zníži počet úmrtí a umožní zdravotnícky systémom odolávať kríze," zdôraznil generálny riaditeľ WHO. Upozornil však, že očkovanie aj tak "ponechá veľký priestor pôsobeniu vírusu", preto apeloval neodvolávať preventívne opatrenia, ktoré umožňujú kontrolu šírenia COVID-19, akým je napríklad testovanie, karanténa, sledovanie kontaktov a podobne. Pandémia sa na prelome leta a jesene obnovila v mnohých krajinách po celej Európe a prinútila úrady podniknúť ďalšie kroky, aby sa ju pokúsili dostať pod kontrolu. Zložitá je opäť aj situácia v mnohých štátoch USA.

Viac o téme: VakcínaWHOKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu