Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Krátko pred výročím revolúcie vydali v Grécku zákaz zhromažďovania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

ATÉNY - Grécka polícia je terčom kritiky za svoje rozhodnutie z nedele, keď v súvislosti s kritickou situáciou v nemocniciach preplnených pacientmi s diagnózou COVID-19 oznámila zákaz verejných zhromaždení. Grécko si pritom 17. novembra pripomína študentskú revoltu zo 17. novembra 1973 proti vojenskej, Spojenými štátmi podporovanej, vojenskej diktatúre z rokov 1967-74.

Pri represiách vtedy zahynulo 24 ľudí, vrátane mnohých študentov aténskej polytechnickej univerzity. Vo všeobecnosti sa práve toto krviprelievanie považuje za bod, ktorý zlomil moc junty a urýchlil obnovenie demokracie. Minulý rok si v Aténach a ďalších veľkých mestách pripomínalo výročie študentskej revolty viac ako 30.000 ľudí. Tieto zhromaždenia sa konali za silnej asistencie polície. Tento rok sa však spomienkové zhromaždenia neuskutočnia - od nedele rána platí zákaz všetkých verejných zhromaždení za účasti  štyroch a viac ľudí. Zákaz platí do 21.00 h v stredu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ako dôvod pre prijatie tohto opatrenia polícia vo svojom vyhlásení uviedla snahu zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. Za porušenie zákazu zhromažďovania hrozí politickým stranám pokuta 5000 eur, zatiaľ čo jednotliví, nestranícki, organizátori by dostali pokutu 3000 eur. Účastníkom hrozí pokuta po 300 eur. Minister civilnej ochrany Michalis Chrysochoidis už v piatok uviedol, že podujatia pripomínajúce študentské povstanie sa tento rok neuskutočnia. Pripomenul, že "v roku 2020 sme neoslavovali nič z toho, čo nás spája", pričom mal na mysli Veľkú noc a ďalšie dva štátne sviatky, ktoré nebolo možné sláviť kvôli koronavírusovej pandémii.

"Vírus je nepriateľ a jeho hlavnou zbraňou sú veľké zhromaždenia," dodal. Komunistická strana odsúdila nové nariadenia ako protiústavné a avizovala, že pokračuje v prípravách na spomienkové podujatia, pričom sa zaviazali, že na nich budú dodržané potrebné epidemiologické a hygienické štandardy. Strana bývalého ministra financií Janisa Varufakisa - DiEM25 (Hnutie Demokracia v Európe 2025) - plánuje v utorok položiť veniec k budove polytechnickej univerzity v Aténach.

Pri tej príležitosti chce poukázať na pokrytectvo vlády, ktorá umožňuje takéto gestá a zároveň zakazuje pochody konané za dodržania všetkých hygienických protokolov. Varufakisova strana však uznala, že tento rok sa vzhľadom na mimoriadnu epidemiologickú situáciu spomienka na novembrové povstanie nemôže konať. Grécko v sobotu informovalo, že zatvára základné a materské školy i centrá opatrovateľskej služby, pretože počet obetí epidémie choroby COVID-19 prekročil cez víkend hranicu 1000.

Viac o téme: VýročieOpatreniaGréckoZhromažďovanieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu