Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pohotový lekár: Zachránil muža s prebodnutým srdcom!

Havířovský chirurg Stanislav Zobač dokázal lekársky zázrak. Zobraziť galériu (3)
Havířovský chirurg Stanislav Zobač dokázal lekársky zázrak.

HAVÍŘOV - Doslova lekársky zázrak sa podaril lekárovi Stanislavovi Zobačovi z havířovskej nemocnice. Unikátnou operáciou zachránil život mužovi s prebodnutým srdcom krajčírskymi nožnicami. Obeť delili od smrti sekundy.

Útočník paradoxne nemôže byť justíciou odsúdený, pretože pobodaný Ladislav Peterský zmizol. Nebyť profesionálneho zákroku lekára, obžalovaný Pavel Stromp by nosil do smrti nálepku vraha. Svojho kamaráta Peterského bodol v opileckej hádke nožnicami priamo do srdca. Rana bola hlboká asi 7 centimetrov! Záchranka prišla našťastie okamžite a odviezla vážne zraneného muža s 3,7 promile alkoholu v krvi do nemocnice.

„Muž vôbec nekrvácal a v oblasti srdca mal len nepatrné ranky, ktoré navyše vypadali ako povrchové. Jeho tlak bol však takmer nepostrehnuteľný,“ spomínal na osudný 27. júl minulého roka Stanislav Zobač. V havířovskej nemocnici sa operácie srdca nevykonávajú. Lekár však vedel, že zranený by prevoz na kardiochirurgiu do ostravy neprežil. Rozhodol som sa v momente.

„Vedel som, že je to hop alebo trop. Otvoril som hrudník a zistil, že muž má prebodnuté srdce a ide o takzvanú tamponádu. Krv totiž striekala z malej dierky a hromadila sa namiesto v hrudníku v osrdcovníku. Tlačila pritom srdce, ktoré prestávalo tĺcť,“ opisoval Zobač unikátny zákrok. Keď osrdcovník rozrezal, vyvalila sa zrazená krv, ktorú odsali.

„Držal som pritom prst na päťcentimetrovej diere v srdci, ktorú sme potom zašili jedným stehom,“ dodal lekár, ktorý je chirurgom už 40 rokov. Peterský, ktorý tak unikol smrti len o vlások, svojmu záchrancovi poslal i ďakovný list. Po uzdravení sa však po ňom zľahla zem. Krajský súd v Ostrave chcel útočníka Strompa odsúdiť za pokus vraždy, kedy mu hrozí až 15 rokov väzenia.

Paradoxne však nemôže, pretože zmizla obeť. Podľa našich informácií býva v hotelovom dome Merkúr v Havířove, poberá sociálne dávky, ktoré hneď prepije. Senát požiadal políciu, aby poškodeného vypátrala a odovzdala mu predvolanie. Keď sa Peterský nedostaví, hrozí mu mnohotisícová pokuta, prípadne i zatknutie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu