Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zvláštny úkaz nad susednou krajinou: FOTO Oblohu rozžiaril jasný záblesk! Úlomky dopadli na zem

Oblohu nad Českou republikou ožiaril zvláštny úkaz.
Oblohu nad Českou republikou ožiaril zvláštny úkaz. (Zdroj: Astronomický ústav AV ČR)

ČESKÁ REPUBLIKA - Obyvateľov severných Čiech ohromil zvláštny úkaz, ktorý rozsvietil v nedeľu večer oblohu. Český astronomický ústav vysvetľuje, o čo išlo.

V nedeľu o 18-tej hodine a 11-tej minúte vstúpil do zemskej atmosféry meteorit, ktorý mal približne 20 kilogramov. Vo výške 88 kilometrov na d Hejnicami v Jizerských horách začal svietiť. Podľa astronómov sa teles pohybovalo rýchlosťou asi 16 kilometrov za sekundu a po veľmi strmej dráhe k zemskému povrchu pokračovalo v lete juhovýchodným smerom a postupne zjasňovalo. 

Děkujeme za všechna hlášení! Co se odehrálo večer v neděli 8. listopadu 2020 nad severními Čechami? V neděli 8....

Uverejnil používateľ Astronomický ústav AV ČR Pondelok 9. novembra 2020

"Maximálnu jasnosť, ktorá je podobná ako jasnosť Mesiaca v splne, bolid dosiahol v krátkom zjasnení vo výške 33 kilometrov. V tejto fáze letu sa meteroit v atmosfére mohutne zbrzdil a rozpadol sa," píše Astronomický ústav AV ČR na sociálnej sieti. 

Meteorit preletel celú svetelnú dráhu, ktorá je dlhá 70 kilometrov za päť sekúd a vyhasol vo výške len 20 kilometrov nad južnou časťou Jizerských hôr. "Jeden väčšíulomok a viacero malých, rádovo asi 10 gramových úlomkov, mohlo dopadnúť na zemský povrch," vysvetľujú astronómovia. 

Podľa nich išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o časti asteroidu, ktorý pochádzal z vnútornej strany hlavného pásu planétiek.

Viac o téme: SplnHviezdaOblohaMeteorit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu