Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ako môžu vyzerať mierne príznaky Covidu-19? Toto je sedem z nich, zistili vedci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Vedci zistili, že mierne ochorenie koróny môže vyzerať u každého pacienta úplne inak.

Vedci z MedUni Vienna identifikovali u choroby Covid 19 sedem rôznych foriem mierneho ochorenia. Tento výsledok štúdie imunológa Winfrieda F. Pickla a alergológa Rudolfa Valentu bol pred pár dňami publikovaný v odbornom časopise Allergy.

Tím okolo týchto dvoch lekárov rozlišuje nasledujúce typy priebehu ochorenia:

  • Príznaky podobné chrípke s horúčkou, zimnicou, únavou a kašľom
  • Príznaky nachladnutia s nádchou, kýchaním, suchom v krku a upchatým nosom
  • Bolesti kĺbov a svalov
  • Zápal očí a slizníc
  • Pľúcne problémy so zápalom pľúc a dýchavičnosťou
  • Gastrointestinálne problémy s hnačkami, nevoľnosťou a bolesťami hlavy
  • Strata čuchu a chuti

Vedci pre svoju štúdiu skúmali 207 ľudí. 109 z nich bolo na ceste k zlepšeniu stavu. Zvyšných 98 bolo zdravých a slúžili ako kontrolná skupina.

Výsledok ukazuje, že formy priebehu sa dajú v zásade rozdeliť do dvoch kategórií: jedna systémová a jedna orgánovo špecifická. Medzi prvé patria príznaky chrípky a bolesti kĺbov a svalov. Orgánovo špecifické sa týkajú napríklad gastrointestinálnych problémov alebo straty čuchu a chuti.

Ako odtlačok prsta

Vedcom sa zároveň podarilo zistiť, že koronavírus po sebe zanecháva zistiteľné zmeny dlho „ako odtlačok prsta v krvi“, ako sa uvádza v správe MedUni Vienna. To by sa dalo preukázať meraním určitých imunitných hodnôt.

Takzvané glanulocyty, ktoré patria k bielym krvinkám, normálne bojujú s bakteriálnymi patogénmi v tele. Hodnota týchto imunitných buniek je u pacientov a rekonvalescentov z Covidu-19 nízka, čo naznačuje, že reagujú intenzívnejšie.

Určité imunitné bunky sú aktívne dlho po počiatočnej infekcii. Imunológ Pickl: „To ukazuje, že imunitný systém sa s touto chorobou stále intenzívne zaoberá aj mnoho týždňov po prvej infekcii. Zároveň sa výrazne obmedzujú regulačné bunky - ide o nebezpečnú zmes, ktorá by tiež mohla viesť k autoimunite.“

Porovnanie s obranou vo futbale

Štúdia opäť potvrdila nasledujúci predpoklad: čím závažnejšie je ochorenie Covid 19, tým viac protilátok si organizmus vytvára.

Pickl urobil porovnanie so športom: Štúdia predovšetkým ukazuje, že ľudský imunitný systém sa „zdvojnásobuje“ v obrane proti chorobám pomocou imunitných buniek a protilátok - ako v obrane moderného futbalového tímu. Bunky by si tiež boli schopné zapamätať určité „pohyby“ vírusu a reagovať na ne. Teraz je potrebné implementovať tieto zistenia a použiť ich na vývoj vakcín.

Viac o téme: VedciKoronavírusBiele krvinkyCovid-19Mierny priebeh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu