Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vo Francúzsku vyšetrujú dvoch školákov pre podozrenie zo schvaľovania terorizmu

Ľudia kráčajú okolo radnice, ktorá je vysvietená vo farbách francúzskej vlajky na pamiatku zosnulého učiteľa dejepisu
Ľudia kráčajú okolo radnice, ktorá je vysvietená vo farbách francúzskej vlajky na pamiatku zosnulého učiteľa dejepisu (Zdroj: TASR/AP Photo/Daniel Cole)

ŠTRASBURG - Francúzska polícia sa zaoberá prípadmi dvoch 12-ročných školákov, ktorí sú podozriví, že sa svojimi komentármi počas celoštátnej spomienky na islamistom zavraždeného učiteľa dopustili podpory terorizmu. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Spomienkový akt na učiteľa dejepisu a zemepisu Samuela Patyho sa konal vo všetkých školách vo Francúzsku v pondelok -  v prvý deň vyučovania po jesenných prázdninách. Prokuratúra v meste Štrasburg momentálne skúma prípad dvoch školákov, ktorí počas diskusie v triede vyhlásili, že Paty si zaslúžil smrť za to, že svojim študentom v rámci seminára o slobode vyjadrovania ukázal karikatúry proroka Mohameda. Prokuratúra preveruje, či tieto výroky tínedžerov napĺňajú podstatu trestného činu schvaľovania terorizmu.

AFP dodala, že sú známe aj ďalšie dva podobné prípady, ktoré sa týkajú detí vo veku osem a deväť rokov. Ich prípadmi sa zaoberajú úrady sociálnej starostlivosti. Francúzsky minister vnútra Gérard Darmanin v pondelok uviedol, že od Patyho smrti - 16. októbra - sa začalo vyšetrovanie v 66 prípadoch podozrenia z podpory terorizmu. K vyšetrovaniu týchto káuz došlo na základe expertízy komentárov zverejnených na sociálnych sieťach zachytených pomocou špeciálnej platformy Pharos určenej na vyhľadávanie online príspevkov s extrémistickým obsahom.

"Vyšetrovanie sa často týka mládeže vo veku od 12 do 16 rokov, ktorá používa mimoriadne odporný jazyk," uviedol Darmanin na pôde parlamentu. Ich komentáre a zdieľané obrázky či fotografie často zobrazujú extrémne násilie, pre ktoré bola vzorom skupina Islamský štát, "čo je veľmi znepokojujúce," vyhlásil minister.

Viac o téme: TerorizmusŠkolákPodozrenieFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu