Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Latinskej Amerike hrozí spolupráca Iránu s narkomafiou

ilustračné foto
ilustračné foto

WASHINGTON - Spojené štáty čelia hrozbe spolupráce medzi islamským terorizmom a narkomafiou v Latinskej Amerike, vyhlásil v stredu vysoký predstaviteľ americkej armády.

Dôvodom na obavy je podľa admirála Jamesa Stavridisa rastúci vplyv Iránu v oblasti. Irán sponzoruje medzinárodný terorizmus a možnosť, že sa v záujme šírenia svojej ideológie spojí s narkomafiou, je reálna, zdôraznil admirál. Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád otvorene hovorí, že chce mať zastúpenie v každej krajine regiónu, pripomenul jeden z najvyšších veliteľov amerických ozbrojených síl.

"Veľmi sa obavám, že toto spojenie medzi narkoterorizmom a islamským radikálnym terorizmom, by mohlo spôsobiť katastrofu v celom regióne," povedal admirál Stavridis na konferencii Centra pre strategické a medzinárodné inštitúcie vo Washingtone. Spojené štáty musia podľa neho bojovať o dôveru krajín Latinskej Ameriky a presvedčiť ich, že ideály slobody, demokracie a voľného obchodu prinášajú výsledky.

Irán Američania podozrievajú zo snahy vyrobiť alebo zaobstarať si jadrové zbrane. Americký prezident George W. Bush v nedeľu na návšteve v Spojených arabských emirátoch vyhlásil, že Irán je v súčasnosti celosvetovo najväčším štátnym sponzorom terorizmu. Spojené štáty a ich partneri na Blízkom východe sa podľa neho musia spojiť a čeliť tejto hrozbe, "kým ešte nie je neskoro".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu