Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Thunbergová reaguje na pandémiu: Protestovať za ochranu klímy bude opäť online

Greta Thunbergová
Greta Thunbergová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber))

ŠTOKHOLM - Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová v piatok vyhlásila, že pre stúpajúci počet ľudí nakazených novým koronavírusom v krajine preruší svoje pravidelné protesty pred švédskym parlamentom v Štokholme a vráti sa výlučne k online kampani. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Situácia sa zhoršuje, a preto sa vraciam ku klimatickým štrajkom online," napísala Thunbergová na Twitteri, kde jej príspevky sledujú približne štyri milióny ľudí. "Zostaňte v bezpečí, dávajte si na seba pozor a znižujte krivku (nákazy)," dodala. Švédsko zaznamenalo v stredu 2820 novoinfikovaných - najviac od začiatku pandémie.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Aktivity hnutia Piatky za budúcnosť (Fridays for Future), ktoré Thunbergová založila, sa z dôvodu pandémie COVID-19 konali v online priestore aj počas prvej vlny pandémie od marca. V septembri sa Thunbergová a ďalší demonštranti vrátili k protestom priamo pred tamojším parlamentom.

Thunbergová sa stala známou po tom, ako od augusta 2018 denne protestovala pred švédskym parlamentom, pričom žiadala, aby politici urobili viac v boji proti klimatickej zmene. Mladých ľudí na celom svete tým inšpirovala k vlne protestov známych ako Piatky za budúcnosť. Neskôr vystúpila na pôde OSN či počas zasadnutia Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose.

Viac o téme: ProtestŠtrajkPandémiaKlímaKoronavírusGreta Thunbergová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu