Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Smutný rekord v Česku: Za jediný deň zomrelo 136 ľudí, bilancia nemusí byť konečná

Koronavírus v Česku sa aj naďalej šíri
Koronavírus v Česku sa aj naďalej šíri (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - V pondelok zomrelo v Česku 136 ľudí s ochorením COVID-19, najviac za jediný deň od začiatku epidémie. Vyplýva to z údajov na webe českého ministerstva zdravotníctva. Bilancia navyše nemusí konečná, pretože údaje bývajú doplňované postupne. V utorok večer to napísal spravodajský portál Novinky.cz.

Počet ľudí nakazených novým druhom koronavírusu, ktorí zomreli, sa už týždeň pohybuje nad hranicou sto prípadov za deň a má stúpajúci trend. Za utorok ich zatiaľ pribudlo "len" 72, ale je pravdepodobné, že konečný počet bude výrazne vyšší, uviedli Novinky.cz.

Celkovo v Česku od začiatku epidémie zomrelo už 2517 nakazených. Pribúda aj pacientov, ktorých s infekciou museli hospitalizovať. V pondelok stúpol ich počet o 578 na 6191 prípadov, čo je najväčší medzidenný nárast. Pacientov v ťažkom stave pribudlo 65 na 893.

Ďalšie opatrenia

Denná prevádzka pražskej integrovanej dopravy bude od 2. novembra ukončená už o 22.00 h. Dôvodom je zákaz vychádzania po 21.00 h, ktorý nariadila vláda od stredy 28. októbra v súvislosti s bojom proti šíreniu ochorenia COVID-19. Uviedol to Filip Drápal, hovorca organizácie ROPID, ktorá plánuje pražskú mestskú hromadnú dopravu (MHD). V českej MHD už platí povinnosť nosiť rúška vo vozňoch aj na zastávkach, uzavreté sú prvé dvere vozňov a je zrušený predaj lístkov u vodičov, vysvetľuje portál Novinky.cz.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Denná prevádzka metra, električiek a autobusov bude ukončená postupne medzi 22.00 h a 22.30 h. Súčasne s tým začnú vychádzať nočné linky električiek aj autobusov. Po 21.00 h sa tiež predĺžia intervaly na nevyhnutných železničných tratiach."Ponuka spojov metra, električiek a prímestských autobusov bude naďalej držaná vysoko nad aktuálnym dopytom, ktorý je teraz opäť nižší o približne 70 percent oproti obvyklému stavu," uviedol Drápal. Najviac klesol dopyt po nočných spojoch, a to o zhruba 80 percent.

Úpravy sú podľa hovorcu navrhnuté tak, aby neobmedzovali pracovníkov zdravotníckych zariadení a ďalších profesií pracujúcich v tzv. režime 24/7. Striedajúci sa pracovníci budú môcť využívať posledné denné spoje pri ceste do a z práce.

Viac o téme: ObeteČeskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu