Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Španielsko schválilo núdzový stav: Obmedzí cestovanie i nočné vychádzanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

MADRID - Španielska vláda dnes na mimoriadnej schôdzke schválila kvôli nárastu počtu prípadov nového koronavírusu na dva týždne núdzový stav, schválila tiež zákaz cestovania medzi autonómnymi regiónmi s výnimkou nevyhnutných ciest, napríklad do práce, a zákaz nočného vychádzania. Informoval o tom denník El País. V dekréte o núdzovom stave už vláda výslovne zmienila, že ho plánuje predĺžiť o pol roka, čo ale musí schváliť dolná komora parlamentu.

Zatiaľ nie je jasné, od kedy budú opatrenia platiť. Podrobnosti už začal na tlačovej konferencii oznamovať premiér Pedro Sánchez. Španielska vláda schválila núdzový stav na naliehanie vedenia rady regiónov, ktoré chceli vyhlásiť zákazy nočného vychádzania, ale obávali sa, že takéto opatrenie nepotvrdia súdy. Niektoré regióny, a síce Kastília-León a Valencia, už zákaz nočného vychádzania vyhlásili tento víkend.

Vláda dnes vyhlásila rovno aj zákaz nočného vychádzania, a to od jedenástej večer do šiestej ráno s tým, že vedenia regiónov si môžu čas o hodinu posunúť, nesmú ho ale zrušiť. Vláda tiež obmedzila neakútneho cestovania medzi jednotlivými autonómnymi regiónmi, povolené sú napríklad cesty za prácou či k lekárovi.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Denník El País pripomenul, že terajší núdzový stav je odlišný od toho, ktorý v Španielsku platil od polovice marca do júna. Ten totiž zahŕňal dočasne aj obmedzenie ekonomickej činnosti, zatvorenie väčšiny obchodov, reštaurácií, kín či športovísk. Paralyzovaniu ekonomiky sa chce vláda tentokrát vyhnúť.

Španielsky premiér Pedro Sanchez
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP)

Odlišné od jari je aj to, že vtedy španielska vláda postupne žiadala o predĺženie núdzového stavu poslanca vždy o dva týždne a teraz už v dekréte uviedla, že plánuje predĺženie o pol roka, teda do apríla. Podľa miestnych médií má vláda v parlamente pre schválenie predĺženia dostatočnú podporu.

V Španielsku, ktoré má zhruba 47 miliónov obyvateľov, sa doteraz potvrdilo asi 1,046 milióna prípadov nákazy koronavírusu SARS-CoV-2, z toho najmenej 34.752 ľudí v súvislosti s nákazou zomrelo. Údaje sú k piatkovému večeru, cez víkend ministerstvo zdravotníctva nové čísla nezverejňuje. V sobotu ale niekoľko autonómnych regiónov hlásilo nové rekordné denné nárasty.

Viac o téme: PandémiaObmedzeniaNúdzový stavŠpanielskoMadridKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu