Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

WHO upozorňuje na exponenciálny nárast prípadov KORONAVÍRUSU na severnej pologuli

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus (Zdroj: SITA/WHO/Christopher Black via AP)

ŽENEVA - Severná pologuľa čelí rozhodujúcemu okamihu v boji proti pandémii vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2, uviedla v piatok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Poukázala na to, že príliš veľa krajín zažíva exponenciálny nárast počtu prípadov.

"Nasledujúce mesiace budú veľmi tvrdé a niektoré krajiny budú na nebezpečnej ceste," uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálnej tlačovej konferencii. Tedros dodal, že príliš veľa krajín zaznamenáva exponenciálny nárast prípadov chorých na COVID-19, čo má za následok, že nemocnice a jednotky intenzívnej starostlivosti sú na hranici svojej kapacity alebo ju už prekročili. "A to sme ešte len v októbri," zdôraznil.

Aj Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) v piatok varovalo, že úroveň prenosu ochorenia COVID-19 v 23 členských krajinách Európskej únie a v Spojenom kráľovstve je teraz "vážne znepokojujúca". Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Varovanie sa týka aj Slovenska. Do spomínanej kategórie patria všetky členské krajiny EÚ okrem Cypru, Estónska, Fínska a Grécka, uviedlo ECDC vo svojom najnovšom hodnotení situácie - to je nárast oproti iba siedmim krajinám spred mesiaca.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


"Neustále nárasty v prípadoch ochorenia COVID-19... predstavujú veľkú hrozbu pre verejné zdravie, pričom väčšina krajín má vysoko znepokojujúcu epidemiologickú situáciu," napísala vo vyhlásení riaditeľka ECDC a nemecká lekárka Andrea Ammonová.

Viac o téme: NárastWHOKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu