Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spojené štáty uvalili sankcie na iránske skupiny pre údajné ovplyvňovanie volieb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Spojené štáty vo štvrtok uvalili sankcie na päť iránskych skupín pre údajné zasahovanie do nadchádzajúcich prezidentských volieb v USA, ktoré budú 3. novembra. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na americké ministerstvo financií.

Medzi skupinami sa nachádza aj Zväz islamských rozhlasových a televíznych staníc (IRTVU), ktorý je podľa ministerstva kontrolovaný iránskymi revolučnými gardami. Tie sa na sankčnom zozname USA už nachádzajú, pripomína agentúra Reuters. 

Vysokopostavení predstavitelia amerických tajných služieb v stredu večer oznámili, že Rusko a Irán získali informácie týkajúce sa registrácie amerických voličov so zámerom ovplyvniť novembrové prezidentské voľby v USA.

Riaditeľ amerických tajných služieb (DNI) John Ratcliffe konkrétne obvinil Irán z toho, že stál za rozosielaním "falošných" emailov americkým občanom, ktorých cieľom bolo "zastrašiť voličov, podnietiť nepokoje a poškodiť" súčasného prezidenta USA Donalda Trumpa.

USA uvalili sankcie na veľvyslanca Iránu za údajnú destabilizáciu Iraku

Washington vo štvrtok uvalil sankcie na iránskeho veľvyslanca v Bagdade Íradža Masdžedího pre obvinenia, že ako generál iránskych Revolučných gárd vyvíjal aktivity zamerané na destabilizáciu Iraku. Informáciu priniesla agentúra AFP. Ministerstvo financií Spojených štátov uviedlo, že Masdžedí bol "blízkym poradcom" Kásema Solejmáního, najvplyvnejšieho iránskeho generála, ktorý zahynul v januári pri útoku americkým dronom.

Sankcie sa Washington rozhodol uvaliť na iránskeho veľvyslanca po tom, ako sa v Iraku odohrala séria raketových útokov proti záujmom Spojených štátov, z ktorých USA vinia proiránske skupiny. "Masdžedí dohliadal na program výcviku a podpory irackých militantných skupín a podporoval alebo riadil skupiny, ktoré sú zodpovedné za útoky, pri ktorých zahynuli a utrpeli zranenia príslušníci amerických a spojeneckých síl v Iraku," priblížilo americké ministerstvo.

Podľa neho Masdžedí využil svoje postavenie iránskeho veľvyslanca v Iraku na "zahmlievanie finančných transakcií" v prospech Revolučných gárd. "Iránsky režim ohrozuje bezpečnosť a suverenitu Iraku tým, že predstaviteľov Revolučných gárd dosadzuje na posty veľvyslancov, aby uskutočňovali jeho destabilizačnú zahraničnú agendu," uviedol minister financií USA Steven Mnuchin.

Sankcie zo strany USA zablokovali Masdžedího majetok, ktorý je v súdnej právomoci USA. Američania majú zákaz udržiavať akékoľvek styky s veľvyslancom. Spojené štáty opätovne zavádzajú sankcie voči Iránu po tom, ako americký prezident Donald Trump odstúpil od jadrovej dohody svetových veľmocí s Iránom, ktorá má zabrániť tejto islamskej republike vo vývoji jadrových zbraní.

Viac o téme: Prezidentské voľbySankcieOvplyvňovanieUSAIránUvalenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu