Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Španiel musí exmanželke zaplatiť odškodné: Pred svadbou jej zatajil dôležitú vec, LGBT komunita sa búri!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Javier Vilalta svojej manželke o svojej homosexualite nepovedal - a teraz by jej mal zaplatiť 3 000 eur. Tento rozsudok vyvoláva v LGBT komunite pobúrenie s tým, že rozhodnutie je protiústavné.

Dokonca štátny zástupca požadoval zamietnutie obžaloby, sudkyňa však rozhodla inak: Muž vo Valencii dostal trest odškodného 3 000 eur svojej bývalej manželke za údajné zatajovanie svojej homosexuality. Z tohto dôvodu zodpovedný sudca vyhlásil manželstvo, ktoré bolo rozvedené v roku 2011, za neplatné, informovali médiá v utorok večer s odvolaním sa na justičné kruhy.

Odsúdený právnik Javier Vilalta, ktorý sa počas procesu sám označil za bisexuála a pripustil, že pred manželstvom mal „aféry rovnakého pohlavia“, označil podľa denníka El Mundo rozsudok za „hrozný“. Jeho právnici oznámili odvolanie.

Španielske združenie lesbičiek, gayov, transgenderov a bisexuálov (FELGTB) kritizovalo rozsudok ako reakčný. V procese vznikol „znepokojujúci a nebezpečný precedens“, uvádza sa vo vyhlásení združenia. Prezidentka FELGTB Uge Sangilová uviedla: „Sexuálna orientácia človeka bola verejne stanovená ako bod obžaloby.“ To je protiústavné. Podpredsedníčka vlády regiónu Valencia Mónica Oltraová tiež ostro kritizovala postup: je najvyšší čas, aby „boli zrušené dávno zastarané právne pravidlá, ktoré porušujú základné práva zaručené ústavou“.

Sudkyňa sa odvoláva na zákon z roku 1889

Aj prokurátor sa vyslovil za zamietnutie obžaloby. Vo svojom rozsudku sa však sudkyňa opierala o občiansky zákonník z roku 1889. Ten ustanovuje anulovanie manželstva, ak k nemu dôjde „podvodom“. Sudkyňa uviedol, že Vilalta o svojej homosexualite vedome mlčal.

"Nikdy som svoju manželku nepodvádzal. Bol som zamilovaný, keď som si ju vzal," povedal odsúdený pre El Mundo. „Moja žena vie, že som bol počas manželstva úplne heterosexuálny.“ K rozchodu došlo v roku 2011 po vzájomnej dohode, sexuálna orientácia muža nehrala žiadnu rolu. Po rozvode zostali s manželkou dobrými priateľmi, vysvetlil Vilalta - a to aj potom, čo ju v roku 2016 zoznámil s mužským partnerom, ktorého „považovala za veľmi pekného“.

Viac o téme: PodvodManželstvoHomosexualitaOdškodnéBisexualitaLGBT
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu