Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tisícky kolumbijských domorodcov protestovali v Bogote proti násiliu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo / Fernando Vergara)

BOGOTA - Tisíce pôvodných obyvateľov Kolumbie sa v nedeľu zhromaždili v hlavnom meste krajiny Bogota, kde požadovali stretnutie s kolumbijským prezidentom Ivánom Duquem a ukončenie vzrastajúceho násilia na území obývanom domorodými kmeňmi. Informáciu priniesla v pondelok agentúra AFP.

Demonštranti tiež žiadali, aby s nimi vláda konzultovala výstavbu veľkých developerských projektov a úplné uplatnenie mierového plánu z roku 2016, ktorý ukončil povstanie ľavicovej organizácie Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC). "Žiadame doživotnú istotu, právo na územie a sľub, že (vláda) dodrží mierovú dohodu s povstaleckou organizáciou FARC," uviedol Hermes Pete, poradca Regionálnej domorodej rady departmentu Cauca. Protesty pôvodných obyvateľov Kolumbie sa začali 10. októbra na juhozápade krajiny a postupne sa preniesli do hlavného mesta.

Približne 7500 z nich sa v nedeľu zhromaždilo v Bogote na protest proti rastúcemu násiliu rôznych gerilových skupín a iných organizácií, ktoré profitujú z obchodu s drogami. Prezidentský poradca Miguel Caballos uviedol, že sa prezident Duque s demonštranti stretnúť nemôže a namiesto toho im ponúkol schôdzku s inými štátnymi predstaviteľmi a s ombudsmanom. Demonštranti to odmietli a trvali na schôdzke s hlavou štátu.

Tisícky kolumbijských domorodcov protestovali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo / Fernando Vergara)

Starostka Bogoty Claudia Lópezová protestné hnutie uvítala a naliehala na prezidenta Duqueho, aby si vypočul požiadavky demonštrantov. Domorodci sa v pondelok presunú na Plaza de Bolívar Bolívarovo námestie), ktoré sa nachádza neďaleko prezidentského paláca. V stredu sa demonštranti pripoja k celonárodnému štrajku - protivládnemu hnutiu, ktoré sa začalo koncom roka 2019. Juhovýchodnú Kolumbiu obýva početná skupina domorodcov a je jednou z oblastí, ktoré najviac postihla nová vlna násilia. Podľa údajov Organizácie Spojených národov sa v krajine len od začiatku tohto roku odohralo najmenej 42 masakrov.

Viac o téme: StretnutieDemonštráciaDomorodciKolumbia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu