Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mike Pompeo varuje pred sankciami za predávanie zbraní Iránu

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP/Nicholas Kamm)

WASHINGTON - Spojené štáty uvalia sankcie na ktorúkoľvek krajinu či jednotlivca, ktorí Iránu predajú zbrane. Uviedol to v nedeľu americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo po tom, ako vypršalo zbrojne embargo OSN, uvalené na Irán v roku 2007. Informovala o tom agentúra AFP.

"Každá krajina, ktorej záleží na mieri a stabilite na Blízkom východe, by sa mala zdržať akéhokoľvek predaja zbraní Iránu," uviedol Pompeo vo vyhlásení. Platnosť zbrojného embarga OSN vypršala 18. októbra v súlade s podmienkami jadrovej dohody, ktorú Irán uzavrel s piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN v roku 2015. Irán sa vtedy zaviazal pozastaviť svoj jadrový program výmenou na zrušenie rozsiahlych hospodárskych a iných sankcii.

"Od dnešného dňa (18. októbra) sú všetky obmedzenia týkajúce sa importu a exportu zbraní, s tým súvisiacich činností a finančných služieb do a z Iránskej islamskej republiky automaticky ukončené," uviedlo v nedeľu iránske ministerstvo zahraničia. Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody jednostranne odstúpila v máji 2018 a opätovne zaviedla americké sankcie.

V auguste sa Washington pokúsil o znovuzavedenie sankcii OSN na Irán a predĺženie spomínaného zbrojného embarga, tento krok však odmietli prakticky všetky krajiny v Rade bezpečnosti OSN vrátane spojencov USA.

Viac o téme: PredajZbraneSankcieUSAIránMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu